150g hladkej múky (napr. špadlovej) 40g sušeného strúhaného kokosu 2 lyžice kryštálového cukru 1/2 lyžičky soli 120g studeného masla asi 40ml veľmi studenej vody
Premiešajte suché suroviny, pridajte na kocky pokrájané veľmi studené maslo a pomvrte do konzistencie hrubej múky s hrudkami. Maslo nechcete roztopiť. Pridajte toľko studenej vody, aby cesto splynulo do jednej masy. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na aspoň 30 minút do chladničky. Toto všetko možno urobiť i v kuchynskom robote s nožmi.
Vyvaľkajte cesto a rozprestrite do papierom vyloženej 23cm formy. Dajte na aspoň 20 minút do mrazničky. Cesto riadne popichajte, potrite zhora olejom a jemne z vrchu pritlačte hliníkovú fóliu (na zachovanie tvaru cesta). Vložte do 200°C horúcej rúry. Po 20 minútach opatrne odkryte a potrhané cesto napackajte naspäť. Pečte ešte aspoň ďalších 10 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
KOKOSOVÝ KRÉM
25g hladkej múky 1/4 lyžičky soli 180g kryštálového cukru extrakt z vanilky alebo trochu mletej vanilky 2 väčšie vajcia 230ml plnotučného mlieka 230ml kokosového mlieka 150g strúhaného sušeného kokosu 60g masla 1 - 2 lyžičky rumu (ak chcete)
Zamiešajte prvé 4 suché suroviny, pridajte vajcia, primiešajte obe mlieka a nakoniec sušený kokos. Priveďte k varu a varte do zhustnutia, asi 5 - 7 minút. Odstavte a postupne primiešavajte maslo, nakoniec aj rum, ak chcete. Nechajte trochu stuhnúť a takmer vychladnúť a napackajte do upečeného a vychladnutého korpusu.
Nechajte riadne stuhnúť.
Podávali sme so šľahačkou a posypané toastovaným sušeným kokosom.
Výborný koláčik, ak máte rady kokosovú chuť podobnú napr. tyčinke Bounty (nie však tak sladkú). Recept je upravený zo stránky https://smittenkitchen.com/2018/04/triple-cocon.... Ďakujeme
KORPUS
150g hladkej múky (napr. špadlovej)
40g sušeného strúhaného kokosu
2 lyžice kryštálového cukru
1/2 lyžičky soli
120g studeného masla
asi 40ml veľmi studenej vody
Premiešajte suché suroviny, pridajte na kocky pokrájané veľmi studené maslo a pomvrte do konzistencie hrubej múky s hrudkami. Maslo nechcete roztopiť. Pridajte toľko studenej vody, aby cesto splynulo do jednej masy. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na aspoň 30 minút do chladničky.
Toto všetko možno urobiť i v kuchynskom robote s nožmi.
Vyvaľkajte cesto a rozprestrite do papierom vyloženej 23cm formy.
Dajte na aspoň 20 minút do mrazničky.
Cesto riadne popichajte, potrite zhora olejom a jemne z vrchu pritlačte hliníkovú fóliu (na zachovanie tvaru cesta).
Vložte do 200°C horúcej rúry.
Po 20 minútach opatrne odkryte a potrhané cesto napackajte naspäť. Pečte ešte aspoň ďalších 10 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
KOKOSOVÝ KRÉM
25g hladkej múky
1/4 lyžičky soli
180g kryštálového cukru
extrakt z vanilky alebo trochu mletej vanilky
2 väčšie vajcia
230ml plnotučného mlieka
230ml kokosového mlieka
150g strúhaného sušeného kokosu
60g masla
1 - 2 lyžičky rumu (ak chcete)
Zamiešajte prvé 4 suché suroviny, pridajte vajcia, primiešajte obe mlieka a nakoniec sušený kokos. Priveďte k varu a varte do zhustnutia, asi 5 - 7 minút. Odstavte a postupne primiešavajte maslo, nakoniec aj rum, ak chcete. Nechajte trochu stuhnúť a takmer vychladnúť a napackajte do upečeného a vychladnutého korpusu.
Nechajte riadne stuhnúť.
Podávali sme so šľahačkou a posypané toastovaným sušeným kokosom.