381 / 612
    Čokoládové kúkiny (cookies) veľké ako moja dlaň
    Komentár bol odstránený

    Tie vyzerajú neskutočne 😍

    10. apr 2018
    lubos
    autor

    Takto nám vyzeralo cesto na plechu pred pečením.

    10. apr 2018

    Zdravím, cez wkd som ich piekla a chcem sa spýtať, akú úlohu tam plní tá soľ? Zdali sa mi dosť slané po upečení, bila sa mi sladká chuť čokolády a soli 🙂

    14. máj 2018
    Komentár bol odstránený
    lubos
    autor

    @marlynko Ahoj. Ďakujem veľmi pekne za otestovanie receptu! Áno, pamätám si, chuťovo boli výrazné, no nezdalo sa nám to prehnané. Ale, máš pravdu, 2 lyžičky soli sú zrejme priveľa, recept som upravil a zverejňujem teda takto upravený:

    Lahôdka ku káve

    250g hladkej múky (pšenica, špalda, kamut, ... podľa vôle, dokonca aj časť napr. pohánkovej)
    1/2 lyžičky soli
    ¾ lyžičky sódy bikarbóny (nie PDP)
    225g mäkkého masla (pri izbovej teplote)
    120g hnedého trstinového cukru (dá krásnu karamelovú chuť)
    120g bieleho kryštálového jemného cukru (pomôže s napenením masla)
    2 vajcia (pri izbovej teplote)
    Vanilkový extrakt (ak akurát odoka)
    100g 70% čokolády nasekanej na menšie kúsky
    50g 70% čokolády nasekanej na menšie kúsky (na zapichnutie do vytvarovaných cookies)

    1. V kuchynskom robote s K-nástavcom (nie metlička, nie hák na miesenie) vyšľahajte mäkké maslo (pár sekúnd v mikrovlnnej rúre v keramickej miske pomôže maslu zmäknúť) s oboma cukrami (2 – 5 minút).
    2. Postupne pridajte vajcia a vanilku.
    3. Preosejte do ďalšej misy suché ingrediencie (múky, soľ, sódu bikarbónu). Premiešajte.
    4. Pridajte suché veci k maslu. Premiešajte, opatrne pridajte nasekanú čokoládu (100g).
    5. Zabaľte cesto do fólie v miske (bude veľmi mäkké) a dajte schladiť tak na 30 minút až 2 hodiny (ideálne 2 hodiny).
    6. Vytvarujte 10 kopčekov (cesto už bude tuhšie), vytvorte z nich vyššie disky o priemere asi 5 cm (výška asi 1cm), dajte na papierom vystlaný plech (ďaleko od seba, rozpustia sa na disky v priemere asi 10cm) a pozapichujte kúsky čokolády po povrchu diskov.
    7. Dajte piecť na 180°C do bledohneda (asi 12 – 16 minút). Kraje budú tmavšie, stredy bledšie. Cookies budú krehké, keď ich vytiahnete z rúry, nechajte ich riadne vychladnúť.

    14. máj 2018

    A má tam tá soľ nejaký význam? 🙂 Určite ich budem piecť aj do budúcna 😉

    15. máj 2018
    lubos
    autor

    @marlynko soľ v dezertoch zvýrazňuje chuť sladkého (napr. aj čokolády) a tým zároveň potláča horkú chuť napr. múky. Harmonizuje teda chute a zvyšuje životnosť pekárenských produktov.

    15. máj 2018

    vďaka za vysvetlenie 🙂

    15. máj 2018