Polievka: 1. Na oleji osmaž cibuľu, pridaj cesnak a obľúbené bylinky (majorán, oregano, tymián, ...). 2. Do hrnca vhoď pár nakrájaných očistených zemiakov, zalej vodou, no ideálne zeleninovým vývarom alebo bujónom, pridaj soľ a mleté korenie. Var do zmäknutia zemiakov. 3. Zvýš teplotu a do vriacej tekutiny vhoď za pár hrstí čerstvého mladého šalátu (staré a horké listy vyhoď), napr. hlávkového, rímskeho alebo baby gem šalátu, mladý špenát, ... Rýchlo priveď k varu, povar minútku, pokiaľ šalát nezvädne a hneď polievku schlaď (v umývadle so studenou vodou). 4. Jemne vychladnuté pomixuj do krémova.
Podávali sme s uvarenými jačmennými krúpkami (1 diel krúpkov, 2 diely tekutiny, soľ, olej, korenie). Pridali sme aj maslové syrové praclíky na zahryznutie.
Praclíky:
400 g múka hladká a celozrnná (napr. špaldová) 200 g dobrého syra (napr. Vrchár, parmezán, eidam, ...) 250 g masla 2 žĺtky 2 lyžice kyslej smotany 1 lyžička soli vajce na potieranie
1. Múku so soľou vymiešate so studeným maslom do výzoru hrubej hrudkovitej múky (nepracujte s maslom príliš, nechcete ho roztopiť v rukách). 2. Pridajte syr, žĺtky, kyslú smotanu. 3. Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte odpočinúť asi 30 minút. 4. Cesto rozdeľte na niekoľko častí a postupne vytvarujte dlhšie tenké valce, ktoré vyformujte do tvaru praclíka. 5. Potrite vajíčkom a posypte napr. syrom, sezamom, makom, .... 6. Pečte pri 180°C do zhnednutia krajov, asi 10 - 15 minút.
Polievka:
1. Na oleji osmaž cibuľu, pridaj cesnak a obľúbené bylinky (majorán, oregano, tymián, ...).
2. Do hrnca vhoď pár nakrájaných očistených zemiakov, zalej vodou, no ideálne zeleninovým vývarom alebo bujónom, pridaj soľ a mleté korenie. Var do zmäknutia zemiakov.
3. Zvýš teplotu a do vriacej tekutiny vhoď za pár hrstí čerstvého mladého šalátu (staré a horké listy vyhoď), napr. hlávkového, rímskeho alebo baby gem šalátu, mladý špenát, ... Rýchlo priveď k varu, povar minútku, pokiaľ šalát nezvädne a hneď polievku schlaď (v umývadle so studenou vodou).
4. Jemne vychladnuté pomixuj do krémova.
Podávali sme s uvarenými jačmennými krúpkami (1 diel krúpkov, 2 diely tekutiny, soľ, olej, korenie).
Pridali sme aj maslové syrové praclíky na zahryznutie.
Praclíky:
400 g múka hladká a celozrnná (napr. špaldová)
200 g dobrého syra (napr. Vrchár, parmezán, eidam, ...)
250 g masla
2 žĺtky
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžička soli
vajce na potieranie
1. Múku so soľou vymiešate so studeným maslom do výzoru hrubej hrudkovitej múky (nepracujte s maslom príliš, nechcete ho roztopiť v rukách).
2. Pridajte syr, žĺtky, kyslú smotanu.
3. Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte odpočinúť asi 30 minút.
4. Cesto rozdeľte na niekoľko častí a postupne vytvarujte dlhšie tenké valce, ktoré vyformujte do tvaru praclíka.
5. Potrite vajíčkom a posypte napr. syrom, sezamom, makom, ....
6. Pečte pri 180°C do zhnednutia krajov, asi 10 - 15 minút.