Teľacie mäsko je šťavnaté a vhodné pre deti. Potrebuje iba krátku tepelnú úpravu, preto je vynikajúce na rýchle víkendové obedy alebo večere.
1. V sitku dôkladne prepláchnite bielu basmati alebo inú dlhozrnnú ryžu. 2. V hrnci na tuku osmažte nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, cibuľa, zeler, cesnak, paštrnák, ...), pridajte sušené bylinky (tymián, majorán, bazalka, ...), soľ a korenie. 3. Pridajte ku koreňovej zelenine ryžu, dolejte trochu oleja, ak treba a ryžu krátko osmažte. 4. Prilejte vodu alebo ideálne vývar k ryži (na 1 pohár lúpanej bielej ryže 1 a ½ pohára tekutiny). Premiešajte, osoľte, pridajte bobkový list. Priveďte k varu a duste prikryté do uvarenia ryže. Potom jemne premiešajte, prikryte a už ďalej nemiešajte. Príliš intenzívne miešanie by mohlo ryžu popučiť – namiesto krásne sypkého rizota by ste mali na tanieri ryžovú kašu. 5. Nakrájajte teľacie stehno alebo karé na malé kúsky. Osmažte ich v panvici na veľmi horúcom oleji. Radšej na viackrát, ako príliš veľa kúskov mäsa naraz. Mäso postupne soľte a jemne okoreňte. Opekajte mäso krátko, bude hotové veľmi rýchlo. 6. Opečené mäso aj s výpekom z neho postupne pridávajte k ryži. Tú nakoniec premiešajte, ak treba dochuťte a podávajte.
My sme ešte vo vriacej osolenej vode obarili zeleninu (brokolicu, karfiol, cuketu, ...), ktorú sme pridali spolu s mäsom k hotovému rizotu. Nasucho sme opražili tekvicové semienka, ktorými sme jedlo posypali.
Teľacie mäsko je šťavnaté a vhodné pre deti. Potrebuje iba krátku tepelnú úpravu, preto je vynikajúce na rýchle víkendové obedy alebo večere.
1. V sitku dôkladne prepláchnite bielu basmati alebo inú dlhozrnnú ryžu.
2. V hrnci na tuku osmažte nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, cibuľa, zeler, cesnak, paštrnák, ...), pridajte sušené bylinky (tymián, majorán, bazalka, ...), soľ a korenie.
3. Pridajte ku koreňovej zelenine ryžu, dolejte trochu oleja, ak treba a ryžu krátko osmažte.
4. Prilejte vodu alebo ideálne vývar k ryži (na 1 pohár lúpanej bielej ryže 1 a ½ pohára tekutiny). Premiešajte, osoľte, pridajte bobkový list. Priveďte k varu a duste prikryté do uvarenia ryže. Potom jemne premiešajte, prikryte a už ďalej nemiešajte. Príliš intenzívne miešanie by mohlo ryžu popučiť – namiesto krásne sypkého rizota by ste mali na tanieri ryžovú kašu.
5. Nakrájajte teľacie stehno alebo karé na malé kúsky. Osmažte ich v panvici na veľmi horúcom oleji. Radšej na viackrát, ako príliš veľa kúskov mäsa naraz. Mäso postupne soľte a jemne okoreňte. Opekajte mäso krátko, bude hotové veľmi rýchlo.
6. Opečené mäso aj s výpekom z neho postupne pridávajte k ryži. Tú nakoniec premiešajte, ak treba dochuťte a podávajte.
My sme ešte vo vriacej osolenej vode obarili zeleninu (brokolicu, karfiol, cuketu, ...), ktorú sme pridali spolu s mäsom k hotovému rizotu. Nasucho sme opražili tekvicové semienka, ktorými sme jedlo posypali.