373 / 612
    Tak, je to tu opäť: veľkonočná baba
    lubos
    autor

    300 gramov pečiva alebo striedka z kváskového chleba
    vývar z údeného mäsa
    olej alebo bravčová masť
    1 stredne veľká cibuľa
    1 bravčová alebo jahňacia klobása
    prerastená slanina (nemusí byť)
    2 strúčiky cesnaku
    čerstvý alebo sušený majorán
    1 kg uvareného údeného mäsa
    7 vajec
    čerstvá petržlenová vňať
    soľ, mleté čierne korenie
    strúhanka na vysypanie plechu

    1. Na menšie kúsky nakrájané pečivo zalejte vývarom z údeného mäsa - zmes nemá byť ani suchá, ani príliš mokrá.
    2. Na oleji alebo bravčovej masti opražte očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájanú klobásu a slaninu, prelisovaný cesnak a majorán. Opečte.
    3. Uvarené údené mäso očistené od tuku, nakrájajte na menšie kúsky a zmiešajte s vychladnutou cibuľovo-klobásovou zmesou, pečivom a žĺtkami zo všetkých vajec.
    4. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a ochuťte soľou a mletým čiernym korením.
    5. Bielky vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh a zľahka primiešajte do zmesi z údeného mäsa a pečiva.
    6. Vylejte na vymastený a strúhankou vysypaný menší plech alebo do tortovej formy. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C 30 až 50 minút podľa výšky veľkonočnej baby.

    Údené mäso varím v malom množstve vody v naparovacom sitku s cibuľou, cesnakom a bylinkami v tlakovom hrnci asi 45 minút po natlakovaní.

    29. mar 2018
    lubos
    autor
    29. mar 2018