300 gramov pečiva alebo striedka z kváskového chleba vývar z údeného mäsa olej alebo bravčová masť 1 stredne veľká cibuľa 1 bravčová alebo jahňacia klobása prerastená slanina (nemusí byť) 2 strúčiky cesnaku čerstvý alebo sušený majorán 1 kg uvareného údeného mäsa 7 vajec čerstvá petržlenová vňať soľ, mleté čierne korenie strúhanka na vysypanie plechu
1. Na menšie kúsky nakrájané pečivo zalejte vývarom z údeného mäsa - zmes nemá byť ani suchá, ani príliš mokrá. 2. Na oleji alebo bravčovej masti opražte očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájanú klobásu a slaninu, prelisovaný cesnak a majorán. Opečte. 3. Uvarené údené mäso očistené od tuku, nakrájajte na menšie kúsky a zmiešajte s vychladnutou cibuľovo-klobásovou zmesou, pečivom a žĺtkami zo všetkých vajec. 4. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a ochuťte soľou a mletým čiernym korením. 5. Bielky vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh a zľahka primiešajte do zmesi z údeného mäsa a pečiva. 6. Vylejte na vymastený a strúhankou vysypaný menší plech alebo do tortovej formy. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C 30 až 50 minút podľa výšky veľkonočnej baby.
Údené mäso varím v malom množstve vody v naparovacom sitku s cibuľou, cesnakom a bylinkami v tlakovom hrnci asi 45 minút po natlakovaní.
300 gramov pečiva alebo striedka z kváskového chleba
vývar z údeného mäsa
olej alebo bravčová masť
1 stredne veľká cibuľa
1 bravčová alebo jahňacia klobása
prerastená slanina (nemusí byť)
2 strúčiky cesnaku
čerstvý alebo sušený majorán
1 kg uvareného údeného mäsa
7 vajec
čerstvá petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie
strúhanka na vysypanie plechu
1. Na menšie kúsky nakrájané pečivo zalejte vývarom z údeného mäsa - zmes nemá byť ani suchá, ani príliš mokrá.
2. Na oleji alebo bravčovej masti opražte očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájanú klobásu a slaninu, prelisovaný cesnak a majorán. Opečte.
3. Uvarené údené mäso očistené od tuku, nakrájajte na menšie kúsky a zmiešajte s vychladnutou cibuľovo-klobásovou zmesou, pečivom a žĺtkami zo všetkých vajec.
4. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a ochuťte soľou a mletým čiernym korením.
5. Bielky vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh a zľahka primiešajte do zmesi z údeného mäsa a pečiva.
6. Vylejte na vymastený a strúhankou vysypaný menší plech alebo do tortovej formy. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C 30 až 50 minút podľa výšky veľkonočnej baby.
Údené mäso varím v malom množstve vody v naparovacom sitku s cibuľou, cesnakom a bylinkami v tlakovom hrnci asi 45 minút po natlakovaní.