358 / 612
    Klasické biskvity z masla a cmaru
    lubos
    autor

    Klasické biskvity pôvodom z južnej časti USA, ľahko vymiešané z múky, masla a cmaru. Fantastická nekysnutá alternatíva chleba napr. k polievkam, sendvičom alebo sladkým prílohám (maslo, med, lekvár).

    Recept na asi 12 kúskov:

    2 poháre hladkej múky (alebo kombinácia rôznych múk, bielych a celozrnných)
    1 lyžica prášku do pečiva
    1 lyžička soli
    ¼ lyžičky sódy bikarbóny
    90g veľmi studeného masla
    Asi 1 pohár cmaru (zákvasu)

    1. V mise zamiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu.
    2. Do múky vmiešajte na malé kocky nakrájané veľmi studené maslo. Najlepší spôsob je taký, keď múku z bodu 1 vymiešate so studeným maslom v kuchynskom robote s nožovými nástavcami (bude stačiť pár pulzov – maslo sa nestihne roztopiť). Pracujte rýchlo a opatrne, cesto nemieste a dbajte na to, aby sa maslo pri práci neroztopilo (kúsky masla sa pri pečení roztápajú, vytvárajú vzduchové bubliny, ktoré sa pečením ohrievajú a rozpínajú – za pomoci sódy a prášku do pečiva tak tvoria krehké pečivo).
    3. Vmiešajte do maslovo – múčnej zmesi studený cmar a iba jemne premiešajte. Nemieste ho, chcete zabrániť tvorbe lepkovej siete, ktorá by biskvity urobila tuhé. Cesto vycapkajte na pracovnej ploche do okrúhleho tvaru s výškou asi 1,5 – 2 cm. Vykrojte formičkou biskvity, poukladajte ich na papierom na pečenie vystlaný plech tak, aby sa jemne navzájom dotýkali. Zo zvyšného cesta znova vytvarujte na doske kruh a vykrojte ďalšie biskvity. Cesto nevaľkajte, iba packajte rukami.
    4. Dajte piecť na 220°C na cirka 13 minút. Biskvity neprepečte, boli by zbytočne vysušené. Ak ich nechcete piecť hneď, dajte ich do mrazničky v surovom stave a hocikedy na 220°C pečte, priamo zo zmrznutého stavu, asi 20 minút.

    12. mar 2018