Upravená inšpirácia z knihy The Food Lab od J. Kenji López-Alt. Ďakujeme!
Na 12 hniezd:
550g hladkej múky (pokojne kombinácia celozrnnej a bielej) 1 vrecko droždia (alebo čerstvého na 500g múky, alebo kvásku) 80g kryštálového cukru 1 lyžička soli 3 vajcia 90g roztopeného masla 160ml (alebo podľa potreby) cmaru
Na orechovú omáčku Asi 150g orechov (pekánové a/alebo vlašské), nasucho opečených a nasekaných 120g hnedého cukru 60 – 100g roztopeného masla štipka soli 3 lyžice cmaru
1. V kuchynskom mixéri zamiešajte múku s droždím, cukrom a soľou, pridajte celé vajcia, roztopené maslo a postupne aj cmar. Pridajte toľko cmaru, aby vzniklo jemne lepivé, no kompaktné cesto, čo sa pri miesení odlepuje od stien nádoby. Nechajte prikryté riadne nakysnúť. 2. Na omáčku zamiešajte roztopené maslo s cukrom, nechajte asi 2 minúty bublať, pridajte cmar, orechy a soľ, premiešajte a vylejte do formy o rozmere cca. 35x23 cm. Ak je hmota hustá, pridajte maslo a cmar. Rovnomerne rozmiestnite po dne. 3. Vykysnuté cesto vyvaľkajte do obdĺžnika, potrite roztopeným maslom, posypte škoricovým cukrom (150g kryštálového cukru s veľkou lyžicou mletej škorice) a zarolujte. Nakrájajte na 12 dielov a rezom nahor rozmiestnite na orechovú zmes. Nechajte chvíľu nakysnúť. 4. Pečte pri 180°C dobrých 30 minút. Vyberte z rúry, nechajte 5 minút odpočívať a potom vyklopte na dosku. Prilepené alebo spadnuté orechy s omáčkou pridajte k tým, čo na hniezdach zostali. 5. Hniezda sme podávali s ochutenou Lučinou (mandarínková kôra bio, šťava, cukor, Lučina, zvyšok cmaru, štipka soli).
Upravená inšpirácia z knihy The Food Lab od J. Kenji López-Alt. Ďakujeme!
Na 12 hniezd:
550g hladkej múky (pokojne kombinácia celozrnnej a bielej)
1 vrecko droždia (alebo čerstvého na 500g múky, alebo kvásku)
80g kryštálového cukru
1 lyžička soli
3 vajcia
90g roztopeného masla
160ml (alebo podľa potreby) cmaru
Na orechovú omáčku
Asi 150g orechov (pekánové a/alebo vlašské), nasucho opečených a nasekaných
120g hnedého cukru
60 – 100g roztopeného masla
štipka soli
3 lyžice cmaru
1. V kuchynskom mixéri zamiešajte múku s droždím, cukrom a soľou, pridajte celé vajcia, roztopené maslo a postupne aj cmar. Pridajte toľko cmaru, aby vzniklo jemne lepivé, no kompaktné cesto, čo sa pri miesení odlepuje od stien nádoby. Nechajte prikryté riadne nakysnúť.
2. Na omáčku zamiešajte roztopené maslo s cukrom, nechajte asi 2 minúty bublať, pridajte cmar, orechy a soľ, premiešajte a vylejte do formy o rozmere cca. 35x23 cm. Ak je hmota hustá, pridajte maslo a cmar. Rovnomerne rozmiestnite po dne.
3. Vykysnuté cesto vyvaľkajte do obdĺžnika, potrite roztopeným maslom, posypte škoricovým cukrom (150g kryštálového cukru s veľkou lyžicou mletej škorice) a zarolujte. Nakrájajte na 12 dielov a rezom nahor rozmiestnite na orechovú zmes. Nechajte chvíľu nakysnúť.
4. Pečte pri 180°C dobrých 30 minút. Vyberte z rúry, nechajte 5 minút odpočívať a potom vyklopte na dosku. Prilepené alebo spadnuté orechy s omáčkou pridajte k tým, čo na hniezdach zostali.
5. Hniezda sme podávali s ochutenou Lučinou (mandarínková kôra bio, šťava, cukor, Lučina, zvyšok cmaru, štipka soli).
Mňam!