1. Zohrejte maslo v malom hrnčeku, pokiaľ nezačne orieškovo voňať a na dne hrnčeka sa nezačnú vytvárať zlatohnedé skaramelizované čiastky mliečneho cukru („orieškové maslo“). Nechajte chvíľu vychladnúť. 2. Zamiešajte všetky ostatné suroviny zamiešajte do masla.
Bábovka: 190g zmäknutého masla 250g jemného kryštálového cukru 4 väčšie vajcia 450g hladkej múky (dali sme kombináciu špaldovej bielej a celozrnnej múky) 2 lyžičky prášku do pečiva 2 lyžičky sódy bikarbóny 300g kyslej smotany
Všetky suroviny sú pri izbovej teplote (aj maslo). Vyhrejte rúru na 160°C.
1. Vymixujte do krémova zmäknuté maslo a cukor. Pridajte jedno vajce po druhom. 2. V druhej mise preosejte múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. 3. Do masla postupne zľahka primiešajte tretinu múky a tretinu kyslej smotany. Takto striedajte múku so smotanou, pokiaľ všetko nevmiešate. 4. Vlejte polovicu hmoty do vymastenej a krupicou vysypanej bábovkovej formy. Zasypte cesto polovicou orechovej zmesy, pridajte zvyšok cesta a nakoniec zvyšok orieškov. 5. Pečte okolo 50 minút. Spravte test špáradlom. Vytiahnite z rúry, nechajte vo forme pár desiatok minút a vyklopte. Nechajte úplne vychladnúť.
Bábovka je veľká, navyše vo forme riadne vyrastie. Aj preto je krásna a vhodná pre veľa maškrtníkov.
Ľahučké bábovkové cesto je pretkávané sladkými chrumkavými orechmi.
Orechová posýpka
250g hnedého (muscovado) cukru
150g roztopeného masla
190g nasekaných orechov (pekanové, vlašské)
3 lyžičky mletej škorice
1. Zohrejte maslo v malom hrnčeku, pokiaľ nezačne orieškovo voňať a na dne hrnčeka sa nezačnú vytvárať zlatohnedé skaramelizované čiastky mliečneho cukru („orieškové maslo“). Nechajte chvíľu vychladnúť.
2. Zamiešajte všetky ostatné suroviny zamiešajte do masla.
Bábovka:
190g zmäknutého masla
250g jemného kryštálového cukru
4 väčšie vajcia
450g hladkej múky (dali sme kombináciu špaldovej bielej a celozrnnej múky)
2 lyžičky prášku do pečiva
2 lyžičky sódy bikarbóny
300g kyslej smotany
Všetky suroviny sú pri izbovej teplote (aj maslo). Vyhrejte rúru na 160°C.
1. Vymixujte do krémova zmäknuté maslo a cukor. Pridajte jedno vajce po druhom.
2. V druhej mise preosejte múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou.
3. Do masla postupne zľahka primiešajte tretinu múky a tretinu kyslej smotany. Takto striedajte múku so smotanou, pokiaľ všetko nevmiešate.
4. Vlejte polovicu hmoty do vymastenej a krupicou vysypanej bábovkovej formy. Zasypte cesto polovicou orechovej zmesy, pridajte zvyšok cesta a nakoniec zvyšok orieškov.
5. Pečte okolo 50 minút. Spravte test špáradlom. Vytiahnite z rúry, nechajte vo forme pár desiatok minút a vyklopte. Nechajte úplne vychladnúť.
Mňam!