351 / 612
    Ľahučká bábovka so škoricovými orechmi
    lubos
    autor

    Bábovka je veľká, navyše vo forme riadne vyrastie. Aj preto je krásna a vhodná pre veľa maškrtníkov.

    Ľahučké bábovkové cesto je pretkávané sladkými chrumkavými orechmi.

    Orechová posýpka
    250g hnedého (muscovado) cukru
    150g roztopeného masla
    190g nasekaných orechov (pekanové, vlašské)
    3 lyžičky mletej škorice

    1. Zohrejte maslo v malom hrnčeku, pokiaľ nezačne orieškovo voňať a na dne hrnčeka sa nezačnú vytvárať zlatohnedé skaramelizované čiastky mliečneho cukru („orieškové maslo“). Nechajte chvíľu vychladnúť.
    2. Zamiešajte všetky ostatné suroviny zamiešajte do masla.

    Bábovka:
    190g zmäknutého masla
    250g jemného kryštálového cukru
    4 väčšie vajcia
    450g hladkej múky (dali sme kombináciu špaldovej bielej a celozrnnej múky)
    2 lyžičky prášku do pečiva
    2 lyžičky sódy bikarbóny
    300g kyslej smotany

    Všetky suroviny sú pri izbovej teplote (aj maslo). Vyhrejte rúru na 160°C.

    1. Vymixujte do krémova zmäknuté maslo a cukor. Pridajte jedno vajce po druhom.
    2. V druhej mise preosejte múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou.
    3. Do masla postupne zľahka primiešajte tretinu múky a tretinu kyslej smotany. Takto striedajte múku so smotanou, pokiaľ všetko nevmiešate.
    4. Vlejte polovicu hmoty do vymastenej a krupicou vysypanej bábovkovej formy. Zasypte cesto polovicou orechovej zmesy, pridajte zvyšok cesta a nakoniec zvyšok orieškov.
    5. Pečte okolo 50 minút. Spravte test špáradlom. Vytiahnite z rúry, nechajte vo forme pár desiatok minút a vyklopte. Nechajte úplne vychladnúť.

    Mňam!

    28. feb 2018