Jemne mleté hovädzie a bravčové mäso (2 diely hovädzieho, 1 diel bravčového, napr. 600g a 300g) pár vajec 2 osmažené cibule a cesnaky Kus chleba (ražného) nakrájaného na kocky a zaliateho mliekom Nasekaná petržlenová vňať Soľ, korenie a to, čo robí švédske guľky typické Nastrúhaný muškátový oriešok a Podrvené nové korenie
Z hmoty si malý kúsoček osmažte, nech viete, či je správne dochutená. Vytvarujte z nej guličky, krátko a intenzívne opečte na bravčovom tuku alebo oleji, zalejte ideálne vývarom alebo vodou. Prikryte a duste alebo pečte v 180°C rúre asi 30 minút.
TIP: Klasicky sa omáčka zahusťuje múkou a smotanou, no my spolu s mäsovými guľkami pridávame do dusenia na malé kusy nakrájaný karfiol a zemiaky. Tie potom riadne vymixujeme spolu s tekutinou, čo nám nádherne omáčku zahustí bez použitia múčnych a mliečnych produktov.
Udusené guľky teda dajte bokom, omáčku spolu s karfiolom a/alebo zemiakom schlaďte a vymixujte do krémova. Guľky vráťte späť a prehrejte v omáčke pred podávaním.
Podávame s kompótom z mrazeného lesného ovocia a/alebo brusníc. Mrazené ovocie zvaríme so sladidlom (cukor, med, ...) a ak treba, citrónovou šťavou.
Do mäsových guliek ide:
Jemne mleté hovädzie a bravčové mäso (2 diely hovädzieho, 1 diel bravčového, napr. 600g a 300g)
pár vajec
2 osmažené cibule a cesnaky
Kus chleba (ražného) nakrájaného na kocky a zaliateho mliekom
Nasekaná petržlenová vňať
Soľ, korenie a to, čo robí švédske guľky typické
Nastrúhaný muškátový oriešok a
Podrvené nové korenie
Z hmoty si malý kúsoček osmažte, nech viete, či je správne dochutená.
Vytvarujte z nej guličky, krátko a intenzívne opečte na bravčovom tuku alebo oleji, zalejte ideálne vývarom alebo vodou. Prikryte a duste alebo pečte v 180°C rúre asi 30 minút.
TIP: Klasicky sa omáčka zahusťuje múkou a smotanou, no my spolu s mäsovými guľkami pridávame do dusenia na malé kusy nakrájaný karfiol a zemiaky. Tie potom riadne vymixujeme spolu s tekutinou, čo nám nádherne omáčku zahustí bez použitia múčnych a mliečnych produktov.
Udusené guľky teda dajte bokom, omáčku spolu s karfiolom a/alebo zemiakom schlaďte a vymixujte do krémova. Guľky vráťte späť a prehrejte v omáčke pred podávaním.
Podávame s kompótom z mrazeného lesného ovocia a/alebo brusníc. Mrazené ovocie zvaríme so sladidlom (cukor, med, ...) a ak treba, citrónovou šťavou.
Mňam!