350 / 612
    Švédske mäsové guľky (Köttbullar z IKEA) so zemiakovým pyré
    lubos
    autor

    Do mäsových guliek ide:

    Jemne mleté hovädzie a bravčové mäso (2 diely hovädzieho, 1 diel bravčového, napr. 600g a 300g)
    pár vajec
    2 osmažené cibule a cesnaky
    Kus chleba (ražného) nakrájaného na kocky a zaliateho mliekom
    Nasekaná petržlenová vňať
    Soľ, korenie a to, čo robí švédske guľky typické
    Nastrúhaný muškátový oriešok a
    Podrvené nové korenie

    Z hmoty si malý kúsoček osmažte, nech viete, či je správne dochutená.
    Vytvarujte z nej guličky, krátko a intenzívne opečte na bravčovom tuku alebo oleji, zalejte ideálne vývarom alebo vodou. Prikryte a duste alebo pečte v 180°C rúre asi 30 minút.

    TIP: Klasicky sa omáčka zahusťuje múkou a smotanou, no my spolu s mäsovými guľkami pridávame do dusenia na malé kusy nakrájaný karfiol a zemiaky. Tie potom riadne vymixujeme spolu s tekutinou, čo nám nádherne omáčku zahustí bez použitia múčnych a mliečnych produktov.

    Udusené guľky teda dajte bokom, omáčku spolu s karfiolom a/alebo zemiakom schlaďte a vymixujte do krémova. Guľky vráťte späť a prehrejte v omáčke pred podávaním.

    Podávame s kompótom z mrazeného lesného ovocia a/alebo brusníc. Mrazené ovocie zvaríme so sladidlom (cukor, med, ...) a ak treba, citrónovou šťavou.

    Mňam!

    27. feb 2018

    mňam! 👍🙂

    27. feb 2018