1. Vymiešajte všetky nadrobno nakrájané (alebo nastrúhané) studené maslo s múkou, cukrom, soľou a vanilkou. Pracujte rýchlo, aby sa maslo neroztopilo. Pridajte lyžičku veľmi studenej vody, ak cesto nedrží pohromade. Rozdeľte cesto na dve polovice a zabaľte obe do fólie a dajte na 30 min. do chladničky.
1200g vykôstkovaných čerešní alebo višní, rozmrazených alebo čerstvých 2 ošúpané a nastrúhané stredne veľké jablká 100g kryštálového cukru (alebo viac, ak používate kyslé višne) 2 štipky soli 2 lyžice masla 1 lyžička vanilkového extraktu 4 lyžice šľahačkovej smotany 5 lyžíc kukuričného škrobu 1 lyžička citrónovej šťavy (ak nemáte višne) ½ lyžičky škorice
2. Nastrúhané jablká zamiešajte s cukrom a soľou v mise. Nechajte sedieť 30 minút. 3. Sceďte šťavu do malého hrnca a zvarte ju na asi ½ pohára. Môže to trvať takých 5 – 8 minút. Stiahnite z plameňa a vmiešajte maslo, vanilku a smotanu a škoricu. 4. K jablkám a čerešniam pridajte citrónovú šťavu a zasypte ich kukuričným škrobom. Zamiešajte s povarenou šťavou a doslaďte, ak treba. Chcete to mať celkom sladké, veď je to dezert, nie? Nechajte vychladnúť. 5. Vyložte formu o rozmere zhruba 30x20 cm papierom na pečenie, vyvaľkajte na jej dno jedno vychladnuté odložené cesto. Môžete ho pokojte aj napackať na dno vyloženej formy. 6. Zalejte ho vychladnutou plnkou a prikryte vyvaľkaným druhým cestom (niekedy kvôli jednoduchosti vaľkáme cesto medzi dvoma papiermi na pečenie). Narežte zhora otvory a dajte celé do chladničky na 20 minút. 7. Potrite vychladnutý koláč vajíčkom a posypte kryštálovým cukrom. Dajte piecť na 200°C na 10 minút, potom znížte na 170°C a pečte ďalších 25 – 35 minút. Uvidíte, koľko bude treba. Cesto bude zvrchu hnedé, po krajoch bude plnka bublať. 8. Nechajte úplne vychladnúť, ideálne cez noc.
Originál receptu tu: http://www.thevanillabeanblog.com/2018/02/cherr...
500g hladkej múky (špaldová, pohánková, mandľová, ražná, kombinácia, ...)
250g studeného masla
2 lyžice cukru
1 lyžička soli
vanilkový extrakt
1. Vymiešajte všetky nadrobno nakrájané (alebo nastrúhané) studené maslo s múkou, cukrom, soľou a vanilkou. Pracujte rýchlo, aby sa maslo neroztopilo. Pridajte lyžičku veľmi studenej vody, ak cesto nedrží pohromade. Rozdeľte cesto na dve polovice a zabaľte obe do fólie a dajte na 30 min. do chladničky.
1200g vykôstkovaných čerešní alebo višní, rozmrazených alebo čerstvých
2 ošúpané a nastrúhané stredne veľké jablká
100g kryštálového cukru (alebo viac, ak používate kyslé višne)
2 štipky soli
2 lyžice masla
1 lyžička vanilkového extraktu
4 lyžice šľahačkovej smotany
5 lyžíc kukuričného škrobu
1 lyžička citrónovej šťavy (ak nemáte višne)
½ lyžičky škorice
2. Nastrúhané jablká zamiešajte s cukrom a soľou v mise. Nechajte sedieť 30 minút.
3. Sceďte šťavu do malého hrnca a zvarte ju na asi ½ pohára. Môže to trvať takých 5 – 8 minút. Stiahnite z plameňa a vmiešajte maslo, vanilku a smotanu a škoricu.
4. K jablkám a čerešniam pridajte citrónovú šťavu a zasypte ich kukuričným škrobom. Zamiešajte s povarenou šťavou a doslaďte, ak treba. Chcete to mať celkom sladké, veď je to dezert, nie? Nechajte vychladnúť.
5. Vyložte formu o rozmere zhruba 30x20 cm papierom na pečenie, vyvaľkajte na jej dno jedno vychladnuté odložené cesto. Môžete ho pokojte aj napackať na dno vyloženej formy.
6. Zalejte ho vychladnutou plnkou a prikryte vyvaľkaným druhým cestom (niekedy kvôli jednoduchosti vaľkáme cesto medzi dvoma papiermi na pečenie). Narežte zhora otvory a dajte celé do chladničky na 20 minút.
7. Potrite vychladnutý koláč vajíčkom a posypte kryštálovým cukrom. Dajte piecť na 200°C na 10 minút, potom znížte na 170°C a pečte ďalších 25 – 35 minút. Uvidíte, koľko bude treba. Cesto bude zvrchu hnedé, po krajoch bude plnka bublať.
8. Nechajte úplne vychladnúť, ideálne cez noc.