344 / 612
    Mexická fazuľová polievka, zo zvyšnej zeleniny a mäsa (ideálna na sýty obed)
    lubos
    autor

    Čiernu fazuľu namočte do slanej vody (na 1L vody, 1 lyžica soli) cez noc. Na druhý deň opláchnite a varte v tlakovom hrnci v slanej vode s cesnakom, celou cibuľou a bobkovým listom asi 14 minút od natlakovania hrnca.

    Na oleji alebo tuku osmažte rôznu koreňovú zeleninu, odstavte z plameňa a prisypte lyžicu mletej rímskej rasce, čevenej sladkej papriky, mletého chilli, soľ, trochu mletej škorice a korenie. Vráťte späť na plameň, krátko osmažte, pridajte uvarenú fazuľu aj s časťou tekutiny, pridajte vodu alebo vývar, konzervu paradajkového pretlaku a varte ešte dobrých 20 minút.

    Ku koncu pridajte váš zvyšný proteín (uvarené mleté mäso, zvyšky z upečeného kuraťa, nasekané karbanátky, ...), mrazený hrášok, kukuricu a prevarte. Pridajte limetovú šťavu pred podávaním a pikantné chilli pri stole.

    Hladoši môžu zajedať chlebom, chlebovými plackami alebo tortillami a do polievky si pridať lyžicu kyslej smotany.
    Mňam.

    20. feb 2018