V recepte sme na zvýraznenie makovej chute použili makové mlieko (môžete aj vegánske) tak, že sme klasické plnotučné kravské mlieko cez noc vyluhovali v 100g mletého maku, na druhý deň scedili. Mlieko sme použili do závinu a plnky, scedený mak sme doplnili do makovej plnky.
cca. 600ml makového mlieka (z toho aj na makovú plnku) droždie na 500g múky (napr. 7g balíček), alebo kvások, ak používate (potom treba ubrať z mlieka do cesta a nechať kysnúť cesto podstatne dlhšie) 2 žĺtky 100g cukru 100g jemného oleja 2 štipky soli vanilka citrónová kôra
Plnka:
500g maku (vrátane toho z mlieka) Pár lyžíc sviežeho lekváru Citrónová kôra a trochu šťavy 1 lyžička škorice, príp. aj trochu vanilky Cukor podľa chuti Makové mlieko
Fajný marcipán
1. Do preosiatých múk pridajte droždie, soľ, cukor, vanilku a citrónovú kôru, postupne primiešajte žĺtky, jemný olej a vlažné makové mlieko tak, aby vám vzniklo vláčne cesto, ktoré sa odlepuje pri miesení od misy. Nechajte vykysnúť prikryté fóliou.
2. Na makovú plnku zamiešajte mletý mak, zohriate makové mlieko, lekvár, citrónovú kôru a šťavu, škoricu a cukor. Plnka má byť polotuhá, určite nie tekutá, príjemne sladká a svieža kyslá.
3. Vyvaľkajte cesto na tenší obdĺžnik, natrite ho plnkou, nastrúhajte naň dobrý marcipán, zarolujte a dajte piecť na 180°C na dobrých 35 – 45 minút. Spravte test špáradlom alebo špajľou. Určite nechajte mierne vychladnúť, aby celú rodinu a návštevu večer nezdulo.
V recepte sme na zvýraznenie makovej chute použili makové mlieko (môžete aj vegánske) tak, že sme klasické plnotučné kravské mlieko cez noc vyluhovali v 100g mletého maku, na druhý deň scedili. Mlieko sme použili do závinu a plnky, scedený mak sme doplnili do makovej plnky.
250g polohrubej múky
150g bielej špaldovej múky
100g celozrnnej špaldovej múky
cca. 600ml makového mlieka (z toho aj na makovú plnku)
droždie na 500g múky (napr. 7g balíček), alebo kvások, ak používate (potom treba ubrať z mlieka do cesta a nechať kysnúť cesto podstatne dlhšie)
2 žĺtky
100g cukru
100g jemného oleja
2 štipky soli
vanilka
citrónová kôra
Plnka:
500g maku (vrátane toho z mlieka)
Pár lyžíc sviežeho lekváru
Citrónová kôra a trochu šťavy
1 lyžička škorice, príp. aj trochu vanilky
Cukor podľa chuti
Makové mlieko
Fajný marcipán
1. Do preosiatých múk pridajte droždie, soľ, cukor, vanilku a citrónovú kôru, postupne primiešajte žĺtky, jemný olej a vlažné makové mlieko tak, aby vám vzniklo vláčne cesto, ktoré sa odlepuje pri miesení od misy. Nechajte vykysnúť prikryté fóliou.
2. Na makovú plnku zamiešajte mletý mak, zohriate makové mlieko, lekvár, citrónovú kôru a šťavu, škoricu a cukor. Plnka má byť polotuhá, určite nie tekutá, príjemne sladká a svieža kyslá.
3. Vyvaľkajte cesto na tenší obdĺžnik, natrite ho plnkou, nastrúhajte naň dobrý marcipán, zarolujte a dajte piecť na 180°C na dobrých 35 – 45 minút. Spravte test špáradlom alebo špajľou. Určite nechajte mierne vychladnúť, aby celú rodinu a návštevu večer nezdulo.