Kolozsvár je maďarský názov rumunského mesta Cluj-Napoca (slov. Kluž), hlavného mesta Sedmohradska (Transylvánie). Rumunský názov jedla je teda „Varza a la Cluj“ (kapusta na spôsob Cluj). O pôvode receptu možno vďaka spolužitiu ľudí rôznej národnosti v regióne polemizovať, no väčšina receptov má spoločné aspoň použité suroviny: kyslá kapusta, ryža, bravčové mäso, klobása a smotana.
Recept, podobný tomu, aký bol zverejnený v marcovom čísle časopisu Dobré Jedlo:
700g bravčového pliecka, pomletého (v našom prípade v kombinácii s mletým hovädzím krkom) 1kg kvasenej kapusty 250g guľatozrnnej ryže, surovej 2 – 3 cibule, najemno nasekané 3 strúčiky cesnaku Mletá rasca, sladká mletá paprika Bobkový list Voda alebo vývar Bravčová masť 3 jemne pikantné klobásky, nakrájané na kolieska 1 kyslá smotana 1 smotana na šľahanie Soľ, mleté čierne korenie
1. Mäso: Na masti osmažte polovicu nasekanej cibule, pridajte cesnak a mletú červenú papriku, rascu a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Všetko spolu osmažte, pridajte soľ, mleté korenie a bobkový list a podlejte vodou alebo vývarom. Prikryté duste do zmäknutia. 2. Kapusta: Kapustu prepláchnite (ak treba) a nakrájajte na menšie kúsky. Na masti osmažte zvyšnú cibuľu, pridajte mletú červenú papriku a rascu (ak ju kapusta neobsahuje), kapustu a keď treba, trochu vody. Prikryté duste do zmäknutia. 3. Ryža: Ryžu prepláchnite pod studenou vodou a predvarte v 300ml osolenej vody. 4. Zapekaciu formu o rozmere 30x20cm vymažte olejom a postupne po vrstvách ukladajte: 1/3 kyslej kapusty, ½ uduseného mäsa, ½ nakrájaných klobások a ďalšiu 1/3 kyslej kapusty. 5. Zamiešajte spolu kyslú so sladkou smotanou. Na vrstvu kyslej kapusty nalejte polovicu tejto zmesi a navrstvite na ňu všetku predvarenú ryžu. 6. Na ryžu rozložte zvyšné mleté mäso, kolieska klobások a kyslú kapustu. Všetko znova zalejte vymiešanou smotanou. 7. Dajte piecť na 180°C na asi 40 – 50 minút.
Kolozsvár je maďarský názov rumunského mesta Cluj-Napoca (slov. Kluž), hlavného mesta Sedmohradska (Transylvánie). Rumunský názov jedla je teda „Varza a la Cluj“ (kapusta na spôsob Cluj). O pôvode receptu možno vďaka spolužitiu ľudí rôznej národnosti v regióne polemizovať, no väčšina receptov má spoločné aspoň použité suroviny: kyslá kapusta, ryža, bravčové mäso, klobása a smotana.
Recept, podobný tomu, aký bol zverejnený v marcovom čísle časopisu Dobré Jedlo:
700g bravčového pliecka, pomletého (v našom prípade v kombinácii s mletým hovädzím krkom)
1kg kvasenej kapusty
250g guľatozrnnej ryže, surovej
2 – 3 cibule, najemno nasekané
3 strúčiky cesnaku
Mletá rasca, sladká mletá paprika
Bobkový list
Voda alebo vývar
Bravčová masť
3 jemne pikantné klobásky, nakrájané na kolieska
1 kyslá smotana
1 smotana na šľahanie
Soľ, mleté čierne korenie
1. Mäso: Na masti osmažte polovicu nasekanej cibule, pridajte cesnak a mletú červenú papriku, rascu a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Všetko spolu osmažte, pridajte soľ, mleté korenie a bobkový list a podlejte vodou alebo vývarom. Prikryté duste do zmäknutia.
2. Kapusta: Kapustu prepláchnite (ak treba) a nakrájajte na menšie kúsky. Na masti osmažte zvyšnú cibuľu, pridajte mletú červenú papriku a rascu (ak ju kapusta neobsahuje), kapustu a keď treba, trochu vody. Prikryté duste do zmäknutia.
3. Ryža: Ryžu prepláchnite pod studenou vodou a predvarte v 300ml osolenej vody.
4. Zapekaciu formu o rozmere 30x20cm vymažte olejom a postupne po vrstvách ukladajte: 1/3 kyslej kapusty, ½ uduseného mäsa, ½ nakrájaných klobások a ďalšiu 1/3 kyslej kapusty.
5. Zamiešajte spolu kyslú so sladkou smotanou. Na vrstvu kyslej kapusty nalejte polovicu tejto zmesi a navrstvite na ňu všetku predvarenú ryžu.
6. Na ryžu rozložte zvyšné mleté mäso, kolieska klobások a kyslú kapustu. Všetko znova zalejte vymiešanou smotanou.
7. Dajte piecť na 180°C na asi 40 – 50 minút.