337 / 612
    Fašiangové fánky
    lubos
    autor

    Všetky suroviny sú pri izbovej teplote!

    30g zmäknutého masla
    20g práškového cukru
    1 žltok

    vanilkový prášok alebo extrakt
    1 lyžica rumu alebo extraktu (nemusí byť)
    kôra z neošetreného citróna

    250g polohrubej múky (špaldová, prídavok pohánkovej, čistá pšeničná, ... podľa výberu a vôle)
    2 lyžičky prášku do pečiva
    Štipka soli

    100ml kyslej smotany

    1. V miske riadne metličkou premiešaj zmäknuté maslo s práškovým cukrom a pridaj žĺtok.
    2. Pridaj vanilku, citrónovú kôru a rum.
    3. Do druhej misy preosej múku s práškom do pečiva a soľou.
    4. Postupne a striedavo pridávaj do masla zo žĺtkom preosiatu múku a kyslú smotanu. Najprv časť múky, potom smotanu, opäť múku a nakoniec smotanu.
    5. Vypracuj mäkkšie cesto a nechaj v chlade oddychovať aspoň 30 minút. Ak treba, pridaj trochu vody alebo mlieka, prípadne múky.
    6. Vyvaľkaj cesto na asi 3mm hrúbku, povykrajuj kúsky a každý kúsok v strede narež.
    7. Vysmážaj kúsky v oleji alebo masti na 180°C, nechaj na mriežke stiecť z oleja a obaľ vanilkovým cukrom, prípadne podávaj s vanilkovou omáčkou.

    12. feb 2018