vanilkový prášok alebo extrakt 1 lyžica rumu alebo extraktu (nemusí byť) kôra z neošetreného citróna
250g polohrubej múky (špaldová, prídavok pohánkovej, čistá pšeničná, ... podľa výberu a vôle) 2 lyžičky prášku do pečiva Štipka soli
100ml kyslej smotany
1. V miske riadne metličkou premiešaj zmäknuté maslo s práškovým cukrom a pridaj žĺtok. 2. Pridaj vanilku, citrónovú kôru a rum. 3. Do druhej misy preosej múku s práškom do pečiva a soľou. 4. Postupne a striedavo pridávaj do masla zo žĺtkom preosiatu múku a kyslú smotanu. Najprv časť múky, potom smotanu, opäť múku a nakoniec smotanu. 5. Vypracuj mäkkšie cesto a nechaj v chlade oddychovať aspoň 30 minút. Ak treba, pridaj trochu vody alebo mlieka, prípadne múky. 6. Vyvaľkaj cesto na asi 3mm hrúbku, povykrajuj kúsky a každý kúsok v strede narež. 7. Vysmážaj kúsky v oleji alebo masti na 180°C, nechaj na mriežke stiecť z oleja a obaľ vanilkovým cukrom, prípadne podávaj s vanilkovou omáčkou.
Všetky suroviny sú pri izbovej teplote!
30g zmäknutého masla
20g práškového cukru
1 žltok
vanilkový prášok alebo extrakt
1 lyžica rumu alebo extraktu (nemusí byť)
kôra z neošetreného citróna
250g polohrubej múky (špaldová, prídavok pohánkovej, čistá pšeničná, ... podľa výberu a vôle)
2 lyžičky prášku do pečiva
Štipka soli
100ml kyslej smotany
1. V miske riadne metličkou premiešaj zmäknuté maslo s práškovým cukrom a pridaj žĺtok.
2. Pridaj vanilku, citrónovú kôru a rum.
3. Do druhej misy preosej múku s práškom do pečiva a soľou.
4. Postupne a striedavo pridávaj do masla zo žĺtkom preosiatu múku a kyslú smotanu. Najprv časť múky, potom smotanu, opäť múku a nakoniec smotanu.
5. Vypracuj mäkkšie cesto a nechaj v chlade oddychovať aspoň 30 minút. Ak treba, pridaj trochu vody alebo mlieka, prípadne múky.
6. Vyvaľkaj cesto na asi 3mm hrúbku, povykrajuj kúsky a každý kúsok v strede narež.
7. Vysmážaj kúsky v oleji alebo masti na 180°C, nechaj na mriežke stiecť z oleja a obaľ vanilkovým cukrom, prípadne podávaj s vanilkovou omáčkou.