@slniecko77 Ahoj! Presný foto-návod nájdeš v najbližšom vydaní časopisu Dobré jedlo (03/2018). Tak kuk! Veľa štastia prajem!
(16 buchiet)
500g polohrubej múky
100g kryštálového cukru
droždie na 500g múky
Citrónová kôra z 1/2 citróna
1/4 lyžičky mletej vanilky alebo vanilkového extraktu
2 štipky soli
2 žĺtky
100ml jemného oleja
cca. 250ml vlažného plnotučného mlieka
1 lyžička rumu z namočených hrozienok
Plnka:
250g plnotučného hrudkovitého tvarohu
Práškový cukor podľa chuti
hrsť hrozienok namočených v rume ("ume")
1 žĺtok
1/4 lyžičky škorice
1/4 lyžičky vanilky
Pár kvapiek mlieka na zriedenie
Hustý slivkový lekvár
Olej na potieranie a vymastenie plechu
1. Z časti mlieka, droždia, štipky cukru a lyžice múky vypracujte kvások.
2. Na tvarohovú plnku zamiešajte tvaroh s cukrom, scedenými hrozienkami, vanilkou, škoricou, žĺtkom a mliekom, ak ju treba trochu zriediť.
3. Zvyšnú múku preosejte a vmiešajte do nej cukor, soľ, vanilku a citrónovú kôru.
4. Prilejte kvások, olej, rum, žĺtky a väčšinu zvyšného vlažného mlieka.
5. Cesto riadne premieste a keď treba, pridajte trochu múky alebo mlieka, aby bolo cesto vláčne a iba jemne lepivé.
6. Cesto prikryte a nechajte nakysnúť (zväčší svoj objem asi o dvojnásobok).
7. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru štvorca a rozkrájajte ho na rovnomerne malé štvorce o veľkosti asi 4 x 4 cm.
8. Naukladajte do stredu každého štvorca asi lyžicu plnky a protiľahlé kraje štvorcov k sebe pritlačte. Rukami vyformujte bochníčky a ukladajte ich postupte na vymastený plech tak, aby sa jemne dotýkali. Potrite buchty olejom zvrchu aj zboku.
9. Takto naukladané buchty nechajte ešte na teplom mieste 10 - 15 minút nakysnúť.
10. Buchty pečte pri teplote 180°C približne 30 - 35 minút.
@lubos ďakujem ti veľmi pekne, najbližšie vyskúšam - milujem buchty.
Žiaľ, k časopisu Dobre jedlo sa nedostanem, nežijeme na Slovensku 🙂
Poprosím o pridanie receptu 🙂 ďakujem