Všetky suroviny sú pri izbovej teplote.
300g hladkej múky
300g jemného oleja
300g kryštálového cukru
225g nastrúhanej mrkvy
140g jemne nasekaných vlašských orechov
2 celé vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
2 žĺtky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
1 lyžička mletej škorice
1/4 lyžičky mletého klinčeka
2 štipky soli
2 lyžice horúcej vody
1. Preosej spolu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a všetky korenia.
2. V kuchynskom robote s K-nástavcom (nie metličkou) riadne premiešaj olej a cukor.
3. Postupne a pomaly pridaj 2 vajcia a 2 žĺtky (môžeš ich vymiešať v inej miske).
4. Primiešaj nastrúhanú mrkvu a vlašské orechy.
5. Pridaj preosiatu múku z bodu 1 a horúcu vodu.
6. Vyšľahaj bielky do hustej peny a opatrne vmiešaj do cesta.
7. Nalej do vymastenej a vyloženej 23cm formy.
8. Peč pri 155°C asi 35 - 45 minút. Sprav test špáradlom.
Krém:
150g alebo menej (podľa chuti) práškového cukru
200g zmäknutého masla (pri izbovej teplote)
500g krémového syra (Lučina, mascarpone)
1. Vyšľahaj maslo s cukrom do peny.
2. Postupne primiešaj krémový syr.
Teraz už len rozkroj tortu napolovicu pozdĺžne, natri krémom a ten rovnomerne natri navrch a po bokoch torty. Daj vychladiť.
@lubos ďakujem veľmi pekne za recept - milujem carrot cake.
Prosim ta, možem pridať miesto kryštáľového cukru trstinový kryštálový - Demaru?
Lebo mám skúsenosť, že keď ho pridám do piškóty, ktorá má byť nadýchaná a má “narásť” tak to má presne opačný efekt - cesto nenarastie a je také akoby “ubité”. Zrejme je trstinový cukor príliš ťažký a vlhký, inak si to neviem vysvetliť.
@slniecko77 ahoj. Aj my máme radi mrkvový koláč!
Áno, viem o čom hovoríš. Trstinový cukor, obzvlášť s veľkými kryštálmi sa ťažko rozpúšťa a veľké kryštáliky horšie prevzdušňujú maslo alebo vajcia.
Odporúčam buď nasekať v mixéri trstinový cukor takmer na prášok pred použitím, alebo napeniť maslo či vajcia trochou jemného obyčajného a potom pridať do pečenia Demerara.
@lubos ďakujem veľmi pekne za radu, takto ma to nenapadlo spraviť. Najbližšie určite vyskúšam 🙂
Poprosím o pridanie receptu 🙂 dakujem