326 / 612
    Karamelové veterníčky
    lubos
    autor

    Odpaľované cesto sa upečie, rozkrojí pozdĺžne a naplníme karamelovým krémom (cukor sa skaramelizuje a zaleje 400ml mliekom - z takého karamelového mlieka sa uvarí klasický vanilkový puding. Potom pri izbovej teplote vyšľahá s maslom a cukrom) a vanilkovou šľahačkou.

    22. jan 2018

    Celkom ľahko to píšete ,ale až taký ľahký recept mi to nepríde Uf 🙂

    22. jan 2018
    lubos
    autor

    @11mata Ahoj. Súhlasím, prax pomôže... Trochu náročnejšie môže byť to odpaľované cesto. No nič kritické:

    1. V hrnci zvaríš 150ml vody a 100ml mlieka, 120g masla a pridáš, štipka soli a tri štipky cukru,
    2. Pridáš do toho 190g preosiatej hladkej múky a miešaš varechou, kým sa cesto neoddeľule zo stien hrnca,
    3. Necháš chvíľu vychladnúť mimo plameň a pridáš 250g vajec (asi 5 vajec). Dobre premiešaš a naplníš do striekacieho vrecúška.
    4. Nastriekaš na papier na pečenie a dáš na plechu piecť na 200°C 10 minút. Potom znížiš teplotu na 180°C a pečieš ďalších 15 minút. Cesto chceš úplne vyschnúť, ináč spľasne.
    5. Vytiahneš, necháš vychladnúť a krájaš a plníš...

    22. jan 2018
    lubos
    autor

    @11mata Ale veď Ty varíš a pečieš skvelo...! Snáď recept s postupom niekomu pomôže...

    22. jan 2018

    @lubos ten postup veľmi pomôže 😉👍,prosím vás a ten karamelovy krém možem este presný postup dakujem veľmi pekne 🍰

    22. jan 2018
    lubos
    autor

    @11mata 3PL cukru nechať v malom hrnci skaramelizovať, zaliať 400ml mliekom a nechať rozpustiť. Potom z toho mlieka klasicky urobiť puding vanilkový.

    Po vychladnutí na izbovú teplotu vyšľahať v mixéri s metličkou s asi 125g mäkkého masla a dosladiť, ak treba.

    22. jan 2018

    Zdravím dnes som skúšala váš recept na odpalovane cesto keď sa piekli krásne mi narástli a keď som ich vyberala von splasli. Prosím vás neviete čo som mohla spraviť zle?

    18. jan 2019
    lubos
    autor

    @09majka05 dobrý deň, poznám to, je to frustrujúce. V bode 4 v recepte je vysvetlené, že veterníčky treba nechať v rúre riadne vysušiť, ináč spľasnú. Treba ich teda po prvých 10 minútach ešte nechať v rúre ďalších 15 minút vyschnúť. Nabudúce to určite výjde!

    18. jan 2019

    Ďakujem za radu. Tak som ich aj nechala ako píšete, skúsim zas zajtra a nechám dlhšie schnut.

    18. jan 2019
    lubos
    autor

    @09majka05 dobre, výborne, každé cesto môže byť iné, suchšie alebo mokrejšie, aj rúry inak pečú. Držím palce, určite to bude fajn.

    18. jan 2019

    @lubos ja som skusala podla tvojho receptu a prve mi splasli, nic toale nemenilo na chuti, napnili sme a zjedli sa....druhe som nechala trochu dlhsie, uz som sa neorientovala casom, ale farbou upecenych vencekov a tie zostale krasne! 👍 Dakujem za tento recept, cez vikend pecieme zase 😃

    21. jan 2020
    lubos
    autor

    @suzitok Ďakujem za správu! Teší ma!

    21. jan 2020