Klasika z česko moravskej slovenskej kuchyne. 1. Treba uvariť pár múčnych zemiakov, najlepšie deň vopred. 2. Zemiaky ošúpať, nastrúhať a premiešať s hrubou alebo polohrubou múkou, soľou a 1 - 2 vajciami. 3, Otestujte kúsok cesta, či sa vo vriacej osolenej vode nerozpadá.
4. Údené uvarte v tlakovom hrnci na sitku s cibuľou, cesnakom, novým korenim, rascou a celým čiernym korením v troche vody. 5. Nechajte údené vychladnúť (nemusí byť úplne studené) vo vlastnom vývare. 6. Údené nakrájajte na drobné kocky a pridajte k na tuku osmaženej drobnej cibuli s cesnakom, celou rascou a červenou mletou paprikou. Odstavte po chvíli.
7. Cesto vyrolujte na valec a nakrájajte na malé kúsky. Tie roztlačte a naplňte údeným. Varte v osolenej vriacej vode, keď vyplávu, ešte pár minút povarte. 8. Kyslú kapustu trochu nasekajte a poduste na cibuľke a bobkovom liste, prilievajte silný vývar z údeného. Kapusta môže byť veľmi kyslá.
9. Podávajte zemiakové guľky s kyslou kapustou, vypraženou slaninou a kyslou smotanou.
Klasika z česko moravskej slovenskej kuchyne.
1. Treba uvariť pár múčnych zemiakov, najlepšie deň vopred.
2. Zemiaky ošúpať, nastrúhať a premiešať s hrubou alebo polohrubou múkou, soľou a 1 - 2 vajciami.
3, Otestujte kúsok cesta, či sa vo vriacej osolenej vode nerozpadá.
4. Údené uvarte v tlakovom hrnci na sitku s cibuľou, cesnakom, novým korenim, rascou a celým čiernym korením v troche vody.
5. Nechajte údené vychladnúť (nemusí byť úplne studené) vo vlastnom vývare.
6. Údené nakrájajte na drobné kocky a pridajte k na tuku osmaženej drobnej cibuli s cesnakom, celou rascou a červenou mletou paprikou. Odstavte po chvíli.
7. Cesto vyrolujte na valec a nakrájajte na malé kúsky. Tie roztlačte a naplňte údeným. Varte v osolenej vriacej vode, keď vyplávu, ešte pár minút povarte.
8. Kyslú kapustu trochu nasekajte a poduste na cibuľke a bobkovom liste, prilievajte silný vývar z údeného. Kapusta môže byť veľmi kyslá.
9. Podávajte zemiakové guľky s kyslou kapustou, vypraženou slaninou a kyslou smotanou.
Riadna "bomba".