Aj ja si prosím 🙏 recept
Ahojte kočky. Recept je teda k dispozícii v časopise v časti Sladká výzva, ako spomínané. Ak chcete, vyskúšajte, odfoťte a pošlite do redakcie, môžete aj niečo vyhrať, ak sa pošťastí. Držím palce. Posielam recept aj sem, je zdĺhavý, lebo je detailný.
KORPUS
170g maslo pri izbovej teplote
300g práškového cukru
180g kyslej smotany, pri izbovej teplote
3 vajcia pri izbovej teplote, žĺtky a bielky zvlášť
175g mletých vlašských orechov, plus nasekané orechy na dozdobenie
175g hladkej múky (napr. špaldovej)
1 prášok do pečiva
1 lyžička škorica
1 lyžička vanilky alebo extraktu
1/2 lyžičky mletého klinčeku
štipka soli
180ml jablkového pyré (detská výživa)
KARAMEL
300g jemného kryštálového cukru
75ml vody
125g masla
180ml smotany na šľahanie
KRÉM
500g smotanového syra (mascarpone, Lučina)
časť hotového karamelu
sladidlo na dochutenie
JABLKÁ
3 jablká
1 lyžica masla (15g)
1 lyžica citrónovej šťavy
1 - 2 lyžice cukru
1 lyžička škorice
1. Vyhrejte rúru na 170°C.
2. Vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom do peny. Pridajte kyslú smotanu a postupne aj jeden žĺtok po druhom a vanilku. Ak sa vám v kréme oddelí voda od tuku ("zrazí sa", separuje), použite ponorný mixér na jeho emulziu.
3. V ďalšej miske zamiešajte najemno pomleté vlašské orechy s preosiatou múkou, pridajte prášok do pečiva, škoricu, klinček a štipku soli.
4. Postupne primiešavajte zmes múky a orechov do maslovej peny. Najskôr pridajte polovicu múky, potom časť jablkového pyré. Pridajte zvyšok múky a zvyšné pyré.
5. Z 3 bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho primiešajte do zvyšku cesta.
6. Vyložte dno tortovej formy s priemerom 23cm papierom na pečenie a vytrite maslom. Cesto do formy vylejte, zarovnajte a pečte zhruba 50 minút. Spravte test špáradlom.
7. Upečený korpus z rúry vytiahnite a nechajte trocha vychladnúť, potom ho z formy vyberte a nechajte úplne vychladnúť, pokojne aj cez noc.
8. Spravte karamel: V ťažšom hrnci s pevným dnom varte cukor s vodou, až pokiaľ nebude mať hnedú karamelovú farbu. Nemiešajte ho, iba jemne krúžte hrncom. Potom odstavte z plameňa, pridajte maslo a nechajte rozpustiť. Stále krúžte hrncom. Prilejte smotanu na varenie a ešte chvíľu povarte. Karamelovú omáčku potom sceďte a nechajte vychladnúť. Ešte zhustne.
9. Urobte krém: Zamiešajte smotanový syr s polovicou vychladnutej karamelovaej omáčky, a ak chcete, ešte doslaďte cukrom, prípadne medom.
10. Jablká rozkrojte na mesiačiky, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky. Zamiešajte ich s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Na panvici rozohrejte maslo, pridajte ochutené jablká a varte ich, pokiaľ nezmäknú. Nechajte vychladnúť.
11. Ak treba, orežte hornú časť korpusu. Rozkrojte ho potom na 2 diely, natrite ten spodný polovicou karamelového krému, prikryte horným dielom korpusu a navrch navrstvite zvyšnú časť krému. Krém nemusí pokrývať celú hornú časť torty.
12. Na krém rozložte uvarené a vychladnuté jablká a tortu prelejte karamelovou omáčkou.
TIP:
- zrazený, separovaný krém znovu emulzifikujte ponorným mixérom.
- papier na pečenie nemusíte do formy vykrajovať, jednoducho ho položte na dno formy a zatvorte ju aj s papierom.
- pri varení karamelu utrite ešte neroztopené kryštály cukru z bokov panvice. Tie by sa mohli váš karamel zničiť.
Uff dakujem, no vskutku makacka 😀
Mnam mnam vyzera bozsky 😍. Mozem poprosit recept? Dakujem.