Tu je jeden z mnohých receptov, náš extra čokoládový:
1. Roztopte nad vodným kúpeľom:
250g masla
100g horkej čokolády
150g cukru
štipku soli a vanilky
2. Do trochu vychladnutej zmesi pridajte:
2 žĺtky (bielky bude treba do tvarohu)
3. Pridajte preosiate:
350g napr. špaldovej bielej alebo aj celozrnnej múky (alebo kombinácia obľúbených)
1 prášok do pečiva
4 lyžice fajného kakaa
4. Všetko spolu trochu premiešajte (nemieste veľmi dlho), rozdeľte na dve polovice a vo forme placiek dajte jednu do chladničky, druhú do mrazničky.
5. Po chvíli vyberte cesto z chladničky a vypackajte ho do formy 20x30cm.
6. Na to nalejte spolu vymiešané:
750g tučného hrudkového tvarohu (alebo kombinácia s Lučinou, mascarpone, krémový tvaroh)
200g cukru alebo sladila iného
3 žĺtky
citrónovú kôru, vanilku
5 bielkov do tuha vyšľahaných (2 sú z cesta)
7. Na vrch nastrúhajte zmrznutú časť cesta a dajte piecť na 180°C asi 35 minút. Stred bude ešte trochu trasľavý a na dotyk mäkký. Snažte sa koláč nevysušiť zbytočne dlhým pečením.
Ináč, takmer vychladnutý koláč je vykrojený formičkou s priemerom asi 7cm. Nebojte, odrezky sa nevyhodia.
ozaj, muka hladka?
maaam, milovany !