241 / 612
    Maková baklava
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený
    lubos
    autor

    Recept:

    500g cesta filo (alebo štrúdlového cesta)

    3 vajíčka
    2 200ml poháre cukru

    1 biely jogurt
    1 prášok do pečiva
    1 pohár oleja (my sme použili tretinu masla, tretinu kokosového oleja a tretinu slnečnicového oleja)
    vanilka
    300g mletého maku (my sme kombinovali s orechmi)

    200g cukru
    200g medu
    300ml vody
    škorica (kôra alebo prášok)
    kôra z jedného citróna
    pár celých klinčekov

    1. Vajíčka riadne vymiešajte s cukrom.
    2. Pridajte jogurt, prášok do pečiva, olej, vanilku a mletý mak s orechami.
    3. Cukor, med, vodu, škoricu, vanilku a klinčeky nechajte spolu prevrieť a varte pomaly asi 15 min.
    4. Natrite roztopeným maslom formu asi 30x20cm, dajte 2 pláty filo, na to rozotrite makovú zmes 3 - 4 lyžice, a postupne ukladajte 1 filo cesto a natierajte makovou zmesou. Na vrch uložte znova dva pláty a potrite maslom. Nakrájajte baklavu na kocky a pečte pri 180°C asi 35 minút.
    5. Nechajte baklavu trochu vychladnúť a zalejte horúcim sirupom. Nechajte úplne vychladnúť.

    23. jún 2017

    kde sa dá kúpiť to cesto filo?

    28. jún 2017
    lubos
    autor

    @rendicka ahoj. Dá sa v pohode nahradiť tenkým štrúdľovým cestom, ak nevieš zohnať. No originál sa dá kúpiť v obchodoch s orientálnym tovarom.

    28. jún 2017

    @lubos tenké štrúdlové nie je to práve na baklavu 🙂 v minulosti bolo v lidl počas gréckeho týždňa

    29. jún 2017
    lubos
    autor

    @rendicka Lidl by mohol byť dobrý tip, no neviem, ako často ho tam majú v ponuke. To naše bolo dovezené zo Srbska alebo Chorvátska.

    29. jún 2017