poprosím recept na ten koláč. Ďakujem 🙂
@bleee Ahoj. Tak do toho. Rob ideálne deň dopredu, ako takmer všetky syrové a mliečne koláče.
V skratke: zaleješ nepredpečený korpus čokoládovou smotanou a tvarohovým krémom. Upečieš a necháš vychladnúť s osladenou kyslou smotanou navrchu.
Presnejšie:
recept na 23 cm formu
KORPUS
takých 280g kakaových keksov (Bebe dobré ráno ?)
150g nasekanej horkej čokolády (alebo menej a nahraď fajným kakaom)
100g roztopeného masla (alebo kokosového tuku)
100g hnedého cukru
štipka soli
SMOTANA
200g horkej čokolády
100ml smotany na šľahanie
Instantná káva (alebo 2v1, alternatíva kávy ako melta, ...) podľa chuti
KRÉM
600g tučného tvarohu (alebo Lučina, mascarpone, ...)
200g hnedého cukru alebo podľa chuti
1 a pol lyžice škrobu (kukuričný, zemiakový)
za poldeci rumu, ak chceš
2 - 3 lyžice instantnej kávy
vanilka
3 vajíčka
KYSLÁ SMOTANA
1 kyslá smotana
cukor a vanilka podľa chuti
1. Kekse podrvíš, alebo posekáš, zamiešaš s cukrom, čokoládou, soľou a roztopeným maslom a vypackáš na dno vymastenej alebo papierom vyloženej 23cm formy. Cesto musí držať pohromade, ak ho stlačíš. Ak nedrží, pridaj trochu studenej vody.
2. Privedieš šľahačku do varu, odstavíš. Pridáš čokoládu a kávu, necháš rozpustiť. Naleješ na cesto a dáš na 30 min. do mrazáku.
3. Zamiešaj všetko spolu na krém, okrem vajíčok. Všetko musí byť pri izbovej teplote. Pridaj vajcia jedno po druhom.
4. Vylej do stuhnutej formy, daj piecť na 160°C tak na dobrých 45 minút až hodinu. Farba pekná, v strede trocha trasľavé. Špajlou nepichaj. Vyber a daj vychladnúť.
5. Zamiešaj kyslú smotanu s cukrom a vanilkou, nalej navrch. Daj riadne vychladnúť - dôležitejší je čas, ako teplota, teda radšej cez noc do chladničky, ako na pár minút do mrazáku.
Krájaj a teš sa. Spravila si skvelý sviatočný dezert!
Mňam!
Rýchly recept na domácu zmrzlinu nájdete v tomto článku: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/article/zmrzlina-valcuje-slovensko-5cyqlq/