213 / 612
    Klasika: dukátové buchtičky "od podlahy"
    lubos
    autor

    Buchtičky sú vyrobené zo špaldovej múky a pomaly kvasené (možeme dať menšie množstvo droždia a dlhšie kvasiť, alebo vyrobiť z kvásku). Ak treba narýchlo, tak klasicky droždie na 500g múky. Fajn recept na buchty je napríklad tu (https://dobruchut.azet.sk/recept/12901/fotorece...

    500g hladká múka
    300 ml mlieko
    20 g droždie
    40 g cukor
    1 ks vajce
    štipka soli
    1 dl olej

    Krém je klasický tzv. Creme anglaise, teda "pudingový" krém zo šľahačky, mlieka a žĺtkov:

    500ml kombinácie mlieka a tučnej smotany na šľahanie
    5 žĺtok (na každých 100ml mlieka jedno žĺtko)
    5 lyžíc cukru (dá sa ešte dosladiť, ak bude treba neskôr)
    štipka soli
    vanilka

    1. Mlieko sa ochutí vanilkou a zohreje pod bod varu. Odstaví.
    2. Žĺtka sa riadne premiešajú s cukrom, štipkou soli.
    3. Horúce vanilkové mlieko sa pomaly a za stáleho miešania vleje do žĺtkov.
    4. Žĺtkové mlieko sa znova zohrieva na sporáku, pomaly a za stáleho miešania varechou (nie metličkou, kvôli nechceným bublinkám v kréme). Ak máte kuchynský teplomer, tak do teploty 82°C. Nie rýchlo, aby sa vám žĺtka nezrazili v kréme.
    Ak teplomer nemáte, krém vám bude hustnúť pomaly - odstavte ho vtedy, keď pekne, bez zliezania, pokryje zadnú časť lyžice alebo varechy (tzv. "nappe" konzistencia), viď obrázok dolu (alebo: http://culinaryconfessional.tumblr.com/post/504...)

    5. My sme do teplého krému ešte vmiešali trochu masla, kvôli krémovej "chuti". Krém treba ešte pred podávaním scediť cez jemné sitko.

    Časť bielok sme vyšľahali s cukrom a štipkou soli, striekacím vrecúškom naniesli na jedlo a opálili kuchynskou letlampou.

    Mňam.

    4. máj 2017
    lubos
    autor

    Mini dukátové buchty.

    4. máj 2017