Buchtičky sú vyrobené zo špaldovej múky a pomaly kvasené (možeme dať menšie množstvo droždia a dlhšie kvasiť, alebo vyrobiť z kvásku). Ak treba narýchlo, tak klasicky droždie na 500g múky. Fajn recept na buchty je napríklad tu (https://dobruchut.azet.sk/recept/12901/fotorece...
500g hladká múka 300 ml mlieko 20 g droždie 40 g cukor 1 ks vajce štipka soli 1 dl olej
Krém je klasický tzv. Creme anglaise, teda "pudingový" krém zo šľahačky, mlieka a žĺtkov:
500ml kombinácie mlieka a tučnej smotany na šľahanie 5 žĺtok (na každých 100ml mlieka jedno žĺtko) 5 lyžíc cukru (dá sa ešte dosladiť, ak bude treba neskôr) štipka soli vanilka
1. Mlieko sa ochutí vanilkou a zohreje pod bod varu. Odstaví. 2. Žĺtka sa riadne premiešajú s cukrom, štipkou soli. 3. Horúce vanilkové mlieko sa pomaly a za stáleho miešania vleje do žĺtkov. 4. Žĺtkové mlieko sa znova zohrieva na sporáku, pomaly a za stáleho miešania varechou (nie metličkou, kvôli nechceným bublinkám v kréme). Ak máte kuchynský teplomer, tak do teploty 82°C. Nie rýchlo, aby sa vám žĺtka nezrazili v kréme. Ak teplomer nemáte, krém vám bude hustnúť pomaly - odstavte ho vtedy, keď pekne, bez zliezania, pokryje zadnú časť lyžice alebo varechy (tzv. "nappe" konzistencia), viď obrázok dolu (alebo: http://culinaryconfessional.tumblr.com/post/504...)
5. My sme do teplého krému ešte vmiešali trochu masla, kvôli krémovej "chuti". Krém treba ešte pred podávaním scediť cez jemné sitko.
Časť bielok sme vyšľahali s cukrom a štipkou soli, striekacím vrecúškom naniesli na jedlo a opálili kuchynskou letlampou.
Buchtičky sú vyrobené zo špaldovej múky a pomaly kvasené (možeme dať menšie množstvo droždia a dlhšie kvasiť, alebo vyrobiť z kvásku). Ak treba narýchlo, tak klasicky droždie na 500g múky. Fajn recept na buchty je napríklad tu (https://dobruchut.azet.sk/recept/12901/fotorece...
500g hladká múka
300 ml mlieko
20 g droždie
40 g cukor
1 ks vajce
štipka soli
1 dl olej
Krém je klasický tzv. Creme anglaise, teda "pudingový" krém zo šľahačky, mlieka a žĺtkov:
500ml kombinácie mlieka a tučnej smotany na šľahanie
5 žĺtok (na každých 100ml mlieka jedno žĺtko)
5 lyžíc cukru (dá sa ešte dosladiť, ak bude treba neskôr)
štipka soli
vanilka
1. Mlieko sa ochutí vanilkou a zohreje pod bod varu. Odstaví.
2. Žĺtka sa riadne premiešajú s cukrom, štipkou soli.
3. Horúce vanilkové mlieko sa pomaly a za stáleho miešania vleje do žĺtkov.
4. Žĺtkové mlieko sa znova zohrieva na sporáku, pomaly a za stáleho miešania varechou (nie metličkou, kvôli nechceným bublinkám v kréme). Ak máte kuchynský teplomer, tak do teploty 82°C. Nie rýchlo, aby sa vám žĺtka nezrazili v kréme.
Ak teplomer nemáte, krém vám bude hustnúť pomaly - odstavte ho vtedy, keď pekne, bez zliezania, pokryje zadnú časť lyžice alebo varechy (tzv. "nappe" konzistencia), viď obrázok dolu (alebo: http://culinaryconfessional.tumblr.com/post/504...)
5. My sme do teplého krému ešte vmiešali trochu masla, kvôli krémovej "chuti". Krém treba ešte pred podávaním scediť cez jemné sitko.
Časť bielok sme vyšľahali s cukrom a štipkou soli, striekacím vrecúškom naniesli na jedlo a opálili kuchynskou letlampou.
Mňam.