201 / 612
    Tak, a je to tu opäť
    lubos
    autor

    .
    Recept:
    90g mäkkého masla
    150g jemného kryštálového cukru
    3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
    225g polohrubej múky
    2 lyžice tmavého kakaa
    1/2 prášku do pečiva (6g)
    125ml smotany na šľahanie
    štipka soli

    voliteľné:
    vanilka, orechová múka (namiesto časti obyčajnej polohrubej), hrozienka, horká čokoláda, marcipán, kandizované ovocie, citrónová kôra, rumový extrakt, ...

    1. Vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej peny. Pridajte mäkké maslo a postupne, striedavo, vmiešajte do masla múku (preosiatu spolu so soľou, práškom do pečiva a vanilkou) a smotanu na šľahanie. Teraz pridajte aj tie voliteľné súčasti baránčkeka.
    2. Časť hmoty môžete rozdeliť na polovice a do jednej vmiešať kakao. Rozdeľte potom vyšľahané bielky z nasledujúceho kroku na dve časti a každú zapracujte do jednej polovice cesta.
    3. Vyšľahajte bielky do hustej peny a opatrne zapracujte do cesta. Vylejte do maslom vymazanej a múkou alebo krupicou vysypanej formy, prikryte a pešte v rúre vyhriatej na 180°C asi 40 minút. Urobte test špáradlom.

    17. apr 2019