1. Vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej peny. Pridajte mäkké maslo a postupne, striedavo, vmiešajte do masla múku (preosiatu spolu so soľou, práškom do pečiva a vanilkou) a smotanu na šľahanie. Teraz pridajte aj tie voliteľné súčasti baránčkeka. 2. Časť hmoty môžete rozdeliť na polovice a do jednej vmiešať kakao. Rozdeľte potom vyšľahané bielky z nasledujúceho kroku na dve časti a každú zapracujte do jednej polovice cesta. 3. Vyšľahajte bielky do hustej peny a opatrne zapracujte do cesta. Vylejte do maslom vymazanej a múkou alebo krupicou vysypanej formy, prikryte a pešte v rúre vyhriatej na 180°C asi 40 minút. Urobte test špáradlom.
.
Recept:
90g mäkkého masla
150g jemného kryštálového cukru
3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
225g polohrubej múky
2 lyžice tmavého kakaa
1/2 prášku do pečiva (6g)
125ml smotany na šľahanie
štipka soli
voliteľné:
vanilka, orechová múka (namiesto časti obyčajnej polohrubej), hrozienka, horká čokoláda, marcipán, kandizované ovocie, citrónová kôra, rumový extrakt, ...
1. Vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej peny. Pridajte mäkké maslo a postupne, striedavo, vmiešajte do masla múku (preosiatu spolu so soľou, práškom do pečiva a vanilkou) a smotanu na šľahanie. Teraz pridajte aj tie voliteľné súčasti baránčkeka.
2. Časť hmoty môžete rozdeliť na polovice a do jednej vmiešať kakao. Rozdeľte potom vyšľahané bielky z nasledujúceho kroku na dve časti a každú zapracujte do jednej polovice cesta.
3. Vyšľahajte bielky do hustej peny a opatrne zapracujte do cesta. Vylejte do maslom vymazanej a múkou alebo krupicou vysypanej formy, prikryte a pešte v rúre vyhriatej na 180°C asi 40 minút. Urobte test špáradlom.