197 / 612
    Klasika: koláč Red velvet

    Mozem poprosit recept.Dakujem

    20. apr 2017
    lubos
    autor

    @epsonka45 Ahoj. Red velvet (červený zamatový) koláč je vlastne piškóta zafarbená prírodným potravinárskym farbivom. Urobíš piškotu, buď jednu veľkú a rozkrojíš na tri pláty, alebo upečieš 3 samostatné pláty, tie obrežeš zhora. Pláty naplníš krémom, ktorý ide potom aj na vrch a boky torty. Odrezky pomrvíš na vrch torty, plus posypeš nasucho opraženými mandľovými lupienkami.

    Recept:

    2 1/2 pohára hladkej múky
    1 1/2 pohára cukru
    1 lyžička sóda bikarbóna
    1 lyžička soľ
    1 lyžička kakaa

    1 1/2 pohára rastlinného oleja jemného
    1 pohár cmaru, pri izbovej teplote
    2 vaíjíčka, pri izbovej teplote
    2 lyžičky červeného potravinárskeho farbiva
    1 lyžička octu
    1 lyžička vanilky

    Syrový krém

    500g mäkkého syra (Lučina, mascarpone, cream cheese), pri izbovej teplote - vyložiť skôr z chladničky
    1 - 2 poháre práškového cukru, podľa chuti
    1 celé maslo, tiež pri izbovej teplote
    1 lyžička vanilky
    oriešky alebo mandle na ozdobu

    0. Predhreješ rúru na 180°C.
    1. Do veľkej misy preoseješ múku a pridáš ostatné suché suroviny (vrátane kakaa).
    2. Zamiešaš všetko od oleja až po vanilku v druhej nádobe.
    3. Suché suroviny zamiešaš postupne do mokrých (múku do oleja)
    4. Vymažeš tri 23cm formy, alebo iba jednu, ak vieš pekne tretiť a zmestí sa - na dno foriem môžeš dať papier na pečenie.
    5. Rozdelíš cesto do foriem a pečieš takých 20 minút, alebo pokiaľ nie je upečené a špajľa nevýjde suchá von po testovaní (pri jednom ceste to bude omnoho dlhšie trvať).
    6. Vyberieš z rúry a formy a necháš na mriežke riadne vychladnúť. Obrežeš do krásy.

    Krém:

    1. Riadne do peny zamiešaš mäkké (nie roztopené) maslo s cukrom a pomaly pridáš mäkký syr, pri izbovej teplote. Pridáš vanilku a domiešaš. Dobre je to robiť v kuchynskom robote s miešacou metlou (nie hákom, nie metličkou).
    2. Krém treba nechať krátko vychladiť, nech sa s ním lepšie pracuje.

    Veľa zdaru!
    Ľuboš

    24. apr 2017