@epsonka45 Ahoj. Red velvet (červený zamatový) koláč je vlastne piškóta zafarbená prírodným potravinárskym farbivom. Urobíš piškotu, buď jednu veľkú a rozkrojíš na tri pláty, alebo upečieš 3 samostatné pláty, tie obrežeš zhora. Pláty naplníš krémom, ktorý ide potom aj na vrch a boky torty. Odrezky pomrvíš na vrch torty, plus posypeš nasucho opraženými mandľovými lupienkami.
Recept:
2 1/2 pohára hladkej múky
1 1/2 pohára cukru
1 lyžička sóda bikarbóna
1 lyžička soľ
1 lyžička kakaa
1 1/2 pohára rastlinného oleja jemného
1 pohár cmaru, pri izbovej teplote
2 vaíjíčka, pri izbovej teplote
2 lyžičky červeného potravinárskeho farbiva
1 lyžička octu
1 lyžička vanilky
Syrový krém
500g mäkkého syra (Lučina, mascarpone, cream cheese), pri izbovej teplote - vyložiť skôr z chladničky
1 - 2 poháre práškového cukru, podľa chuti
1 celé maslo, tiež pri izbovej teplote
1 lyžička vanilky
oriešky alebo mandle na ozdobu
0. Predhreješ rúru na 180°C.
1. Do veľkej misy preoseješ múku a pridáš ostatné suché suroviny (vrátane kakaa).
2. Zamiešaš všetko od oleja až po vanilku v druhej nádobe.
3. Suché suroviny zamiešaš postupne do mokrých (múku do oleja)
4. Vymažeš tri 23cm formy, alebo iba jednu, ak vieš pekne tretiť a zmestí sa - na dno foriem môžeš dať papier na pečenie.
5. Rozdelíš cesto do foriem a pečieš takých 20 minút, alebo pokiaľ nie je upečené a špajľa nevýjde suchá von po testovaní (pri jednom ceste to bude omnoho dlhšie trvať).
6. Vyberieš z rúry a formy a necháš na mriežke riadne vychladnúť. Obrežeš do krásy.
Krém:
1. Riadne do peny zamiešaš mäkké (nie roztopené) maslo s cukrom a pomaly pridáš mäkký syr, pri izbovej teplote. Pridáš vanilku a domiešaš. Dobre je to robiť v kuchynskom robote s miešacou metlou (nie hákom, nie metličkou).
2. Krém treba nechať krátko vychladiť, nech sa s ním lepšie pracuje.
Veľa zdaru!
Ľuboš
Mozem poprosit recept.Dakujem