196 / 612
    Kuskusom plnené cukiny, kuracie prsia alebo bravčová panenka, cukinovo slaninová omáčka

    Tu poprosim receptik 🙂

    11. apr 2017

    aj tento poprosim, ak mozem 👍

    30. júl 2018
    lubos
    autor

    Ahojte, vopred sa ospravedlňujem za meškanie a dlhý recept. Majte sa!

    Jedlo sme podávali: plnené cukety, mäso, omáčka, bylinky.

    Cuketovo slaninová omáčka:
    Ak máte doma chlapa, ktorého bezmäsitý obed nenadchne, slanina je ideálnym prostriedkom na zabezpečenie mäsového pôžitku z obeda. Výrazná, údená a ľahko do nej možno primiesiť inú zeleninu, napr. cuketu. Stačí na cibuli pomaly vytopiť malé kúsky slaniny s rovnako malými kúskami cukety alebo mrkvy, ku koncu do jemne vychladnutého pridať čerstvé bylinky.

    Plnená cuketa:
    Cuketu (vhodná je malá a čerstvá cuketa, nie veľká prerastená) treba pozdĺžne rozpoliť, dužinu so semienkami vybrať lyžičkou, vnútro potrieť olejom (proti vyschnutiu pri predpekaní) a aspoň osoliť a okoreniť. Dajte cuketové polovice predpiecť dolu dnom na 200°C na asi 10 minút.
    Potom ich treba vybrať a naplniť ľubovoľnou plnkou (tu sme plnili uvareným pšenom, rýchly recept nižšie) a dať ešte zapiecť.

    Pšeno:
    Treba ho najprv riadne prepláchnuť v horúcej vode. Osmažiť cibuľku na oleji, pridať cesnak a obľúbené sušené bylinky, potom pridať pšeno, trochu osmažiť, pridať soľ a korenie a nakoniec vývar alebo bujón). Na pohár pšena dávam 1 a 1/2 pohára tekutiny - takto zostane chrumkavé a nie rozvarené kašovité. Uvarené pšeno možno ešte premiešať so syrom, čerstvými bylinkami alebo osmaženou zeleninou.

    Kuracie prsia alebo bravčová panenka:
    Rád solím mäso deň vopred. Stačí 1 lyžička na 1kg čistej hmotnosti mäsa. Nasoliť a šup dozajtra do chladničky. Ak nesolíte, nevadí. Na druhý deň mäso okoreníte (a osolíte, ak ste ešte nesolili) a zo všetkých strán opečiete na oleji. Opečené mäso treba dať do rúry vyhriatej napr. na 180°C a mäso ešte piecť do vnútornej teploty 63°C. Treba mäsový alebo kuchynský teplomer, no to dnes nie je žiadny problém zohnať za veľmi dobrú cenu, oplatí sa. Mäso treba vybrať a nechať na tanieri pred krájaním "oddýchnuť" ešte aspoň 5 minút. Mäso by malo byť šťavnaté a mierne ružové.

    @liv1
    @alesta

    30. júl 2018

    @lubos v pohodicke dakujeem 😊👍

    30. júl 2018