182 / 612
    Koláč z ovseného korpusu, čokoládového mascarpone a karamelovej omáčky

    Vyzerá úžasne, našiel by si si čas na pridanie receptu? Dakujem 😉

    28. mar 2017
    lubos
    autor

    @janinna11 Ahoj, môžem to skúsiť. Tak poďme na to...

    Recept je na 23cm tortovú formu.

    KORPUS (spodok a kraje koláča) sú buď z

    1. Ovsených cookies (napr. čokoládové Hobbits), ktoré rozmrvíš, alebo rozsekáš úplne najemno a pridáš kakao a pár lyžíc roztopeného masla, tak, aby sa dala hotová masa stlačiť v ruke a držala chvíľu pohromade. Môžeš pridať pár kvapiek vody.

    ALEBO

    2. Posekáš v kuchynskom robote ovsené vločky na hrubú múku (ak máš, môžeš aj bezlepkové), do ktorej primiešaš kakao, studené maslo (na 200g vločiek to bude 100g masla), štipku soli a cukru a trochu studenej vody.

    Cesto vypackáš do papierom vyloženej a maslom vymastenej formy. Aj na kraje do výšky.
    Cesto predpečieš na 180°C takých 13 minút.
    Znížiš teplotu rúry na 150°C.

    Na korpus vleješ KRÉM, ktorý pozostáva z:

    4 x 250g balenie mascarpone
    4 vajíčka
    Pár lyžíc kakaa, tak aby bolo mascarpone pekne hnedé
    Fajn je, ak roztopíš horkú čokoládu a tú primiešaš do mascarpone.
    Cukor podľa chuti, jemný kryštál alebo práškový sa Ti bude lepšie v syre rozpúšťať.

    Vleješ krém do predpečeného korpusu a pečieš pomaly asi 45 - 60 minút na 150°C. Nepichaj do neho - keď bude hotový, bude takmer tuhý, iba v strede trochu trasľavý, keď ním v rúre zatrasieš.

    Nechaj úplne vychladnúť. Najlepšie do druhého dňa.

    KARAMEL na vrch.

    250g cukru zmiešaš v hrnčeku so 4 lyžicami vody. Zohrievaš, necháš na strednom plameni roztopiť a potom bublať, až kým cukor nezhnedne (tak 5 minút). Nemiešaj ničím, iba trochu hýb celým hrnčekom.
    Vmiešaš 150 - 180 ml smotany na šľahanie a 50g masla, trochu vanilky, ak máš. Necháš vychladnúť.

    Mňam. Dobrú chuť prajem!
    Ľuboš.

    28. mar 2017

    @lubos dakujem 😉😉 riadna kaloricka bomba,4xmascarpone...,ale urcite vyskusam 😉

    28. mar 2017
    lubos
    autor

    @janinna11 veru. Ak to rozdelíš medzi 12 ľudí, je to OK. Ak zješ sama, tiež... 😉

    29. mar 2017