@janinna11 Ahoj, môžem to skúsiť. Tak poďme na to...
Recept je na 23cm tortovú formu.
KORPUS (spodok a kraje koláča) sú buď z
1. Ovsených cookies (napr. čokoládové Hobbits), ktoré rozmrvíš, alebo rozsekáš úplne najemno a pridáš kakao a pár lyžíc roztopeného masla, tak, aby sa dala hotová masa stlačiť v ruke a držala chvíľu pohromade. Môžeš pridať pár kvapiek vody.
ALEBO
2. Posekáš v kuchynskom robote ovsené vločky na hrubú múku (ak máš, môžeš aj bezlepkové), do ktorej primiešaš kakao, studené maslo (na 200g vločiek to bude 100g masla), štipku soli a cukru a trochu studenej vody.
Cesto vypackáš do papierom vyloženej a maslom vymastenej formy. Aj na kraje do výšky.
Cesto predpečieš na 180°C takých 13 minút.
Znížiš teplotu rúry na 150°C.
Na korpus vleješ KRÉM, ktorý pozostáva z:
4 x 250g balenie mascarpone
4 vajíčka
Pár lyžíc kakaa, tak aby bolo mascarpone pekne hnedé
Fajn je, ak roztopíš horkú čokoládu a tú primiešaš do mascarpone.
Cukor podľa chuti, jemný kryštál alebo práškový sa Ti bude lepšie v syre rozpúšťať.
Vleješ krém do predpečeného korpusu a pečieš pomaly asi 45 - 60 minút na 150°C. Nepichaj do neho - keď bude hotový, bude takmer tuhý, iba v strede trochu trasľavý, keď ním v rúre zatrasieš.
Nechaj úplne vychladnúť. Najlepšie do druhého dňa.
KARAMEL na vrch.
250g cukru zmiešaš v hrnčeku so 4 lyžicami vody. Zohrievaš, necháš na strednom plameni roztopiť a potom bublať, až kým cukor nezhnedne (tak 5 minút). Nemiešaj ničím, iba trochu hýb celým hrnčekom.
Vmiešaš 150 - 180 ml smotany na šľahanie a 50g masla, trochu vanilky, ak máš. Necháš vychladnúť.
Mňam. Dobrú chuť prajem!
Ľuboš.
Vyzerá úžasne, našiel by si si čas na pridanie receptu? Dakujem 😉