176 / 612
    Medový koláč ("Marlenka")

    Juuj ten milujeem,,su per a receptík môžem poprosit😉

    7. feb 2017
    lubos
    autor

    Inšpirácia od Deb Perelman zo Smitten kitchen: https://smittenkitchen.com/2016/10/russian-hone...
    Vynikajúci a veľmi obľúbený. Vyžaduje trochu viac času, ale vyplatí sa.

    Recept: (na 24cm formu)
    170g med
    100g cukor
    115g maslo
    1 lyžička sóda bikarbóna
    3 vajíčka
    1/4 lyžičky soli
    1 lyžička vanilky
    390g múky (použitá bola špaldová celozrnná)

    1 sladené Salko
    2 balenia mascarpone
    cukor podľa chuti

    Začnite deň vopred:

    1. V hrnčeku roztopte med, cukor a maslo a keď začne bublať, varte 3 až 4 minúty. Vmiešajte sódu bikarbónu. Pekne zapení.

    2. Stiahnite z plameňa, nechajte 2 - 3 minútky vychladnúť. Riadne zamiešajte vajíčka v ďalšej nádobe a POMALY vmiešajte vajíčka cícerkom do medovo-maslovej zmesi. Vmiešajte aj vanilku a pomaly aj 390g múky. Asi vás budú bolieť ruky. Cesto bude mäkké.

    3. Zabaľte cesto a nechajte ho v chlade oddýchnuť do druhého dňa.

    Na druhý deň:

    4. Rozdeľte cesto na 8 rovnakých kúskov (napríklad podľa váhy). Vyvaľkajte ich medzi dvoma papiermi na pečenie na kruhy o priemere 24cm (napr. podľa formy na pečenie), orežte vyvaľkané cesto na takýto kruh a odrezky zatiaľ uchovajte bokom. Tie neskôr upečiete a pomeliete na vrch a boky torty.

    5. Postupne pečte jednotlivé vrstvy na 180°C po dobu 6 - 8 minút, až pokiaľ kraje nie sú trochu tmavšie, ako stred.

    6. Nakoniec upečte všetky odrezky asi 4 minúty.

    7. Zamiešajte podľa chuti mascarpone (alebo Lúčinu), Salko a cukor podľa chuti.

    8. Prekladajte vrstvy torty plnkou a nechajte plnku aj na boky. Nechajte riadne vychladnúť a mierne stuhnúť.

    9. Pomeľte upečené zvyšky a posypte tortu zvrchu a natlačte mrveničku aj z bokov.

    10. Nechajte stuhnúť a mňam!

    7. feb 2017
    7. feb 2017

    @lubos dakujem určite vyskúšam🙂

    7. feb 2017