Inšpirácia od Deb Perelman zo Smitten kitchen: https://smittenkitchen.com/2016/10/russian-hone...
Vynikajúci a veľmi obľúbený. Vyžaduje trochu viac času, ale vyplatí sa.
Recept: (na 24cm formu)
170g med
100g cukor
115g maslo
1 lyžička sóda bikarbóna
3 vajíčka
1/4 lyžičky soli
1 lyžička vanilky
390g múky (použitá bola špaldová celozrnná)
1 sladené Salko
2 balenia mascarpone
cukor podľa chuti
Začnite deň vopred:
1. V hrnčeku roztopte med, cukor a maslo a keď začne bublať, varte 3 až 4 minúty. Vmiešajte sódu bikarbónu. Pekne zapení.
2. Stiahnite z plameňa, nechajte 2 - 3 minútky vychladnúť. Riadne zamiešajte vajíčka v ďalšej nádobe a POMALY vmiešajte vajíčka cícerkom do medovo-maslovej zmesi. Vmiešajte aj vanilku a pomaly aj 390g múky. Asi vás budú bolieť ruky. Cesto bude mäkké.
3. Zabaľte cesto a nechajte ho v chlade oddýchnuť do druhého dňa.
Na druhý deň:
4. Rozdeľte cesto na 8 rovnakých kúskov (napríklad podľa váhy). Vyvaľkajte ich medzi dvoma papiermi na pečenie na kruhy o priemere 24cm (napr. podľa formy na pečenie), orežte vyvaľkané cesto na takýto kruh a odrezky zatiaľ uchovajte bokom. Tie neskôr upečiete a pomeliete na vrch a boky torty.
5. Postupne pečte jednotlivé vrstvy na 180°C po dobu 6 - 8 minút, až pokiaľ kraje nie sú trochu tmavšie, ako stred.
6. Nakoniec upečte všetky odrezky asi 4 minúty.
7. Zamiešajte podľa chuti mascarpone (alebo Lúčinu), Salko a cukor podľa chuti.
8. Prekladajte vrstvy torty plnkou a nechajte plnku aj na boky. Nechajte riadne vychladnúť a mierne stuhnúť.
9. Pomeľte upečené zvyšky a posypte tortu zvrchu a natlačte mrveničku aj z bokov.
10. Nechajte stuhnúť a mňam!
Juuj ten milujeem,,su per a receptík môžem poprosit😉