174 / 612
    Parená buchta
    lubos
    autor

    Na internete je mnoho rôznych receptov, všetky sú však jednoduché a ide to aj bez nich.
    Dobrý trik je napríklad použiť polovičnú dávku droždia a nechať cesto pomaly vykysnúť v chladničke cez noc. Časť múky možno nahradiť alternatívou: pohánka, gaštan, špalda, kokos

    6. feb 2017
    lubos
    autor

    Niektoré gazdinky pridávajú do cesta aj prášok do pečiva - buchty sú potom jemnejšie.

    6. feb 2017

    @lubos prosim ta mohol by si napisat recept aj s konkretnymi surovinami aj priblizne mnozstvo? Mne sa akosi moc nedaria 😯

    4. apr 2017
    lubos
    autor

    @123kvietok456 Ahoj. Máš problém s kysnutým cestom alebo s buchtami?

    Kysnuté cesto - zarobenie, tipy:

    - kvások zarobíš vo vlažnom mlieku, trocha múky a štipka cukru, plus droždie. Keď si zohreješ mlieko v panvici, prelej ho do inej nádoby a tam zarob kvások, aby si ho nezabila v panvici s ešte horúcim dnom,
    - dnešné sušené droždie funguje rýchlo, väčšinou spoľahlivo, kvások robiť nemusíš, len ho nasyp rovno k múke.

    500g múky polohrubej
    droždie na 500g múky
    lyžica cukru
    lyžička soli
    2 vajcia
    300ml mlieka

    Suché suroviny: Takže, preoseješ polohrubú múku, pridáš cukor, soľ a sušené droždie na 500g múky, ak nepoužívaš kvások.

    Mokré suroviny: Zamiešaš vajíčka s vlažným mliekom a kváskom, ak ho používaš.

    Postupne vmiešaj (ručne alebo robotom s hákom) do suchých surovín mokré. Môžeš nechať chvíľu postáť, a potom premiesiť. Cesto by malo byť tak akurát, nie veľmi mokré, ani tvrdé suché.

    Cesto prikry a nechaj kysnúť, zväčší svoj objem raz tak. Znova premies, vyvaľkaj na 0,5cm hrúbku a povykrajuj štvorce, ktoré naplň lekvárom, vytvaruj buchty a tie nechaj ešte na pomúčnenej doske vykysnúť (asi 10 - 15 minút).

    Paráčik a buchty namaž olejom, nech sa nelepia a postupne ukladaj do pary na parák alebo bavlnenú látku. Par buchty asi 7-10 minút.

    Niekto prepichne buchty vidličkou po naparení, nech mu buchty neskôr nespľasnú.

    6. apr 2017

    @lubos dakujem ,si zlaty! J
    Urobim podla tvojho receptu,ale s tym tipom,kt.si hore napisal,ze dam iba polovicnu davku drozdia a necham kusnut do druheho dna v chladnicke. Ked nechavam cesto kysnut v chladnicke hned ako ho zarobim ho tam supnem,alebo pockam pokym vykysne,premiesam a supnem do chldnicky? Do kysnutia v chladnicke mozem pridat aj ten prasok do peciva? Dakujem 🙂

    12. apr 2017
    lubos
    autor

    @123kvietok456 Šupni ho do chladničky hneď, ako ho zarobíš. Potom ho vyber, nechaj priviesť na izbovú teplotu, plň a nechaj kysnúť. Do kysnutia môžeš prídať aj prášok do pečiva, je to bežné a buchty budú ešte ľahšie. Snáď to bude teda teraz fajn...

    12. apr 2017