aj ja poprosim receptik
Ahojte kočky! Recept je prevzatý a upravený z časopisu Apetít. Považujem za dôležité nechať v tomto recepte prekysnúť cesto cez noc v chladničke, dáva mu lepšie vlastnosti: štruktúru a chuť. Dôležité je aj riadne vymiesenie cesta, a to aj pri pridávaní masla.
15g čerstvého droždia
500g hladkej múky, použili sme špaldovú bielu a celozrnnú
150ml vody (na kvások)
10g soli (môže sa zdať veľa, je to však základné pekárenské pravidlo, 2% soli v objeme múky)
60g cukru kryštál
kôra z bio citróna
4 vajíčka
125g masla
olej na vyprážanie
1. Zamiešajte vodu s droždím.
2. V kuchynskom robote s hákom premiešajte preosiatu múku, cukor, soľ, kôru z citróna, vajíčka a vodu s droždím. Môže to trvať aj 10 minút. Keď treba, pridajte múku alebo vodu.
3. Do cesta pomaly pridávajte maslo po malých častiach a nechajte riadne premiesiť, kým je cesto pružné a lesklé.
4. Cesto zakryte a nechajte vykysnúť (zdvojnásobí svoj objem).
5. Cesto rukou premieste a nechajte v chladničke cez noc prikryté fóliou.
6. Na druhý deň spravte z cesta asi 20 guličiek a nechajte ich riadne vykysnúť na individuálnych vystrihnutých štvorcoch z pomasteného papiera na pečenie. Nechcete totiž, aby vám nakysnuté šišky spľasli pri prenose do oleja - máte ich na papieri a tým ich aj preklopíte do horúceho oleja. Pri kysnutí zakryte šišky fóliou a nechajte teraz mimo chladničky, aby ste mali lepší prehľad nad tým, čo sa deje. Opäť zdvojnásobia svoj objem.
7. Vyprážajte asi 2 minúty z každej strany v horúcom oleji (asi 170 - 180°C).
8. Nechajte odtiecť z oleja na papierových obrúskoch a vyváľajte v kryštálovom cukre.
9. Plňte pomocou striekacieho vrecúška.
Mňam. Dobrú chuť.
Mňamka, receptík by bol? 🙂