@evkasa dobrý deň prajem. Na prívarky používam nasledovné princípy:
- uvarím hlavnú surovinu v menšom množstve tekutiny: vode, ideálne vývare alebo bujóne,
- vyberiem časť suroviny, tú rozmixujem a vrátim do prívarku: rozmixovaná časť zahustí celok,
- prívarok dochutím a dodám prílohu.
NAPR:
Kôprový prívarok:
Uvarím zemiaky v menšom množstve osolenej vody, vývaru alebo bujónu. Pridám veľké kusy cibule a cesnak. Časť zemiakov s vodou, v ktorej sa varili, rozmixujem úplne do krémova (aj s cibuľou a cesnakom) a vrátim do prívarku. Ak treba ešte zahustiť a je čím, opakujem. Niekedy do mixovania pridám maslo. Prívarok dochutím soľou, korením, červenou paprikou, citrónovou šťavou alebo octom. Opečiem volské očko, vypražím slaninku, zasypem kôprom.
TIP: výborne sa na zahusťovanie prívarkov hodí biela fazuľa. Snažím sa mať nejakú uvarenú vždy v mraziaku. Stačí, keď tekutinu z varenia rozmixujete s fazuľou. Robím tak i fazuľový a šošovicový prívarok. Všeobecne dobré na zahusťovanie prívarkov sú zemiaky, napr. aj v špenátovom: uvarte si najprv zemiaky, potom pridajte špenát, prevarte a rozmixujte zemiaky s časťou špenátu, alebo celým špenátom, ako Vám vyhovuje.
Veľa zdaru prajem! Ľuboš.
Možem Vás poprosiť o recept? 🙂