157 / 612
    Výborný pomarančový koláč z polenty a mandľovej múky
    lubos
    autor

    Z menej bežných surovín potrebujete na to biele mandle, ricotta alebo tučný tvaroh, kukuričnú múku alebo polentu. Napíšte, ak máte záujem o recept.

    7. dec 2016

    @lubos poprosim recept

    7. dec 2016
    lubos
    autor

    @hodula
    Ahoj. Recept je prevzaný a upravený od Deb Perelman: https://smittenkitchen.com/2016/01/blood-orange...

    1/2 pohára hnedého cukru
    trošku vody (cca 2 lyžice)

    3 vajíčka, žĺtka a bielka zvlášť
    135g cukor kryštáľ jemný
    2 pomaranče (červené alebo iné)
    115g mäkkého (izbová teplota) masla
    165g ricotta alebo tučný tvaroh (vlhkejší, možno trochu pridať smotany alebo mlieka)
    45g kukuričnej múky alebo polenty
    135g mandľovej múky alebo najemno robotom posekaných bielych mandlí
    1/2 lyžičky soli
    trochu lekváru (marhuľového alebo iného) zohriateho s vodou na potretie vrchu

    1. Rúra na 150 st. C., tortová forma 22 alebo 24 vyložená papierom na pečenie.
    2. Roztopíme cukor s vodou na hustú kašu (prvú a druhú surovinu) a vylejeme do formy.
    3. Nakrájame polovicu pomaranča na tenké plátky a poukladáme na cukor vo forme. Zo zvyšných pomarančov nastrúhame kôru (iba vrchnú vrstvu) a vyšťavíme dužinu.
    4. Do robota dáme maslo s ďalším cukrom a pomarančovou kôrou a miešame do hustej bledej peny.
    5. Pridáme žĺtka jedno po druhom, potom pomarančovú šťavu, ricottu alebo tvaroh, soľ a obe múky (alebo polentu a mandľovú múku).
    6. Opatrne ručne pridáme do tuha vyšľahaný sneh z bielok.
    7. Napackáme na pomaranče vo forme a pečieme okolo 35 až 40 minút. Vytiaheme, keď špajdľa strčená do koláča výjde suchá. Počkáme pár minút, potom ho preklopíme.
    8. Pomažeme vrch zohriatym lekvárom, kvôli lesku.

    Mňam!

    7. dec 2016