@antori
480ml mlieka
60g masla
2 štipky soli
1 lyžica cukru
kúsok škoricového drievka (nemusí byť)
trocha vanilkového extraktu alebo cukru
cca. 260g múky hladkej
3 celé vajcia pri izbovej teplote, vymiešané
Na odpaľované cesto:
1. Zamiešaj mlieko s maslom, cukrom, škoricou, vanilkou a soľou. Priveď k varu, vypni a nechaj pár minút odstáť (kvôli infúzii chutí).
2. Sceď, opäť priveď k varu a drevenou vareškou vmiešaj celú múku. Miešaj riadne, natrápiš sa. Chceš homogénne cesto, ktoré sa bude pri miešaní oddeľovať od krajov hrnca.
3. Nechaj cesto 5 minút postáť (vychladnúť) a POSTUPNE doň varechou vmiešaj vajíčka, možno nepoužiješ všetko, závisí od múky a veľkosti vajec. Výsledné cesto má byť hutné, nie tekuté, taká mazľanica hustá lepkavá.
4. Natlaš masu do striekacieho vrecúška s hviezdicovým nástavcom a vytláčaj cesto do horúceho 180°C oleja, odkrajuj z neho, ako Ti vylieza z vrecúška do oleja. Vysmážaj pár minút (3 - 4).
5. Ešte teplé obaľ v kryštálovom cukre vymiešanom s mletou vanilkou.
Omáčka:
BUĎ si sprav riedky kakaový puding a vmiešaj do hotového horkú čokoládu,
ALEBO si roztop rovnaké množstvo smotany na šľahanie a horkej čokolády.
Mňam!
Churros je v španielsky hovoriacich krajinách populárny dezert z vyprážaného odpaľovaného cesta.