122 / 612
    Marcipánovo-slivkový maslový koláč
    lubos
    autor

    Skvelý upravený recept zo stránky www.smittenkitchen.com:

    (asi 30x40cm forma).
    Určite skvelé, ak nahradíte časť alebo celú múku mletým makom.

    KORPUS:

    260g špaldovej múky (alebo časť nahradíme mletým makom), prípadne inej múky alebo kombinácie
    110g mandle lúpané (alebo mandľovej múky)
    1/2 lyžičky soli
    100g cukor kryštál (demerara, trstinový, ...)
    trochu mandľového extraktu, ak máte (Amaretto ?)
    230g studeného masla

    1. Všetko, okrem masla, šup do kutera (robot s nožmi) alebo ručne do veľkej misy (vtedy treba mať už mandle nasekané) a riadne premiešať, pridať na kocky nakrájané studené maslo a chvíľu zamiešať. Maslo NENECHÁME úplne roztopiť, pracujeme rýchlo a krátko (NEMIESIME ako kysnuté cesto) .
    2. Zabalíme korpus do fólie a necháme aspoň 30 minút postáť v chladničke.
    3. Vytlačíme na dno papierom vyloženej formy. Nehľadáme dokonalosť.
    4. Predpečieme na 180°C asi 15 minút.

    MARCIPÁNOVÁ MRVENIČKA:

    170g múky (špaldovej, alebo akej ste zvyknuté)
    cca 200g dobrého marcipánu
    70g cukor (podľa cukornatosti marcipánu)
    1/2 lyžičky soli
    110g masla nakrájaného na kocky
    60g nasekaných mandlí

    1. Zamiešať múku, marcipán, cukor, soľ a pridať nadrobno nakrájané maslo. Zamiešať na mrveničku, pridať mandle.
    2. Dobré je dať aspoň na chvíľu vychladiť.

    SLIVKY (ALEBO PODOBNĚ OVOCIE):

    tak 1kg sliviek
    asi 3 - 6 lyžíc cukru (podľa sliviek)
    3 zarovnané lyžice kukuričného škrobu

    Všetko zamiešať a nechať chvíľu odležať. Pustia šťavu.

    KOLÁČ:

    1. Na predpečený korpus pomrvíme trochu marcipánovej mrveničky, rozsypeme odležané slivky (alebo iné ovocie), na vrch rozsypeme zvyšok mrveničky.
    2. Dáme piecť na 180°C, asi na 30 - 45 minút, pokiaľ nezačnú kraje koláča bublať. Keby chytal rýchlo farbu, zakryte ho.
    3. Necháme vychladnúť. Mňam.

    20. sep 2016