(asi 30x40cm forma). Určite skvelé, ak nahradíte časť alebo celú múku mletým makom.
KORPUS:
260g špaldovej múky (alebo časť nahradíme mletým makom), prípadne inej múky alebo kombinácie 110g mandle lúpané (alebo mandľovej múky) 1/2 lyžičky soli 100g cukor kryštál (demerara, trstinový, ...) trochu mandľového extraktu, ak máte (Amaretto ?) 230g studeného masla
1. Všetko, okrem masla, šup do kutera (robot s nožmi) alebo ručne do veľkej misy (vtedy treba mať už mandle nasekané) a riadne premiešať, pridať na kocky nakrájané studené maslo a chvíľu zamiešať. Maslo NENECHÁME úplne roztopiť, pracujeme rýchlo a krátko (NEMIESIME ako kysnuté cesto) . 2. Zabalíme korpus do fólie a necháme aspoň 30 minút postáť v chladničke. 3. Vytlačíme na dno papierom vyloženej formy. Nehľadáme dokonalosť. 4. Predpečieme na 180°C asi 15 minút.
MARCIPÁNOVÁ MRVENIČKA:
170g múky (špaldovej, alebo akej ste zvyknuté) cca 200g dobrého marcipánu 70g cukor (podľa cukornatosti marcipánu) 1/2 lyžičky soli 110g masla nakrájaného na kocky 60g nasekaných mandlí
1. Zamiešať múku, marcipán, cukor, soľ a pridať nadrobno nakrájané maslo. Zamiešať na mrveničku, pridať mandle. 2. Dobré je dať aspoň na chvíľu vychladiť.
SLIVKY (ALEBO PODOBNĚ OVOCIE):
tak 1kg sliviek asi 3 - 6 lyžíc cukru (podľa sliviek) 3 zarovnané lyžice kukuričného škrobu
Všetko zamiešať a nechať chvíľu odležať. Pustia šťavu.
KOLÁČ:
1. Na predpečený korpus pomrvíme trochu marcipánovej mrveničky, rozsypeme odležané slivky (alebo iné ovocie), na vrch rozsypeme zvyšok mrveničky. 2. Dáme piecť na 180°C, asi na 30 - 45 minút, pokiaľ nezačnú kraje koláča bublať. Keby chytal rýchlo farbu, zakryte ho. 3. Necháme vychladnúť. Mňam.
Skvelý upravený recept zo stránky www.smittenkitchen.com:
(asi 30x40cm forma).
Určite skvelé, ak nahradíte časť alebo celú múku mletým makom.
KORPUS:
260g špaldovej múky (alebo časť nahradíme mletým makom), prípadne inej múky alebo kombinácie
110g mandle lúpané (alebo mandľovej múky)
1/2 lyžičky soli
100g cukor kryštál (demerara, trstinový, ...)
trochu mandľového extraktu, ak máte (Amaretto ?)
230g studeného masla
1. Všetko, okrem masla, šup do kutera (robot s nožmi) alebo ručne do veľkej misy (vtedy treba mať už mandle nasekané) a riadne premiešať, pridať na kocky nakrájané studené maslo a chvíľu zamiešať. Maslo NENECHÁME úplne roztopiť, pracujeme rýchlo a krátko (NEMIESIME ako kysnuté cesto) .
2. Zabalíme korpus do fólie a necháme aspoň 30 minút postáť v chladničke.
3. Vytlačíme na dno papierom vyloženej formy. Nehľadáme dokonalosť.
4. Predpečieme na 180°C asi 15 minút.
MARCIPÁNOVÁ MRVENIČKA:
170g múky (špaldovej, alebo akej ste zvyknuté)
cca 200g dobrého marcipánu
70g cukor (podľa cukornatosti marcipánu)
1/2 lyžičky soli
110g masla nakrájaného na kocky
60g nasekaných mandlí
1. Zamiešať múku, marcipán, cukor, soľ a pridať nadrobno nakrájané maslo. Zamiešať na mrveničku, pridať mandle.
2. Dobré je dať aspoň na chvíľu vychladiť.
SLIVKY (ALEBO PODOBNĚ OVOCIE):
tak 1kg sliviek
asi 3 - 6 lyžíc cukru (podľa sliviek)
3 zarovnané lyžice kukuričného škrobu
Všetko zamiešať a nechať chvíľu odležať. Pustia šťavu.
KOLÁČ:
1. Na predpečený korpus pomrvíme trochu marcipánovej mrveničky, rozsypeme odležané slivky (alebo iné ovocie), na vrch rozsypeme zvyšok mrveničky.
2. Dáme piecť na 180°C, asi na 30 - 45 minút, pokiaľ nezačnú kraje koláča bublať. Keby chytal rýchlo farbu, zakryte ho.
3. Necháme vychladnúť. Mňam.