@miskap2111 Ahoj. Náš recept je zhruba tento:
CESTO (na 3 - 4 koláče):
500g múka (1/2 hladká, 1/2 polohrubá)
cca. 250 - 300ml mlieko
droždie na 500g múky (1 kocka alebo 1 sáčok)
50g cukor
2 žĺtky (izbová teplota)
125g maslo (izbová teplota)
citrónová kôra
1. Z trocha múky, trocha vlažného mlieka a celého droždia spravíš kvások.
2. Žĺtka, mäkké maslo a cukor vyšľaháš (napr. v kuchynskom robote) do peny.
3. Pridáš do robota kvások, mlieko, múku a citrónovú kôru a vymiesiš cesto.
4. Necháš nakysnúť (cesto nakysne na dvojnásobok).
5. Vyvaľkáš na priemer cca. 30 cm, okraje mierne zvýšené a pokladáš plnky podľa ľubovolného vzoru. My sme na plnky dali aj čerstvé rozpolené slivky alebo marhule. Nechceš viac nechať kysnúť, aby neboli príliš vysoké.
6. Pečieš na 180°C asi 20 - 25 minút. Ak chceš, môžeš ešte pred pečením posypať mrveničkou (polohrubá múka : maslo : cukor v pomere 2:1:1).
PLNKA
MAKOVÁ: sparíš mletý mak teplým mliekom a pridáš slivkový lekvár. Dosladíš podľa chuti. Môžeš pridať rum.
TVAROHOVÁ: zamiešaš dva tučné tvarohy s 2 žĺtkami, dosladíš cukrom, môžeš pridať vanilku, trochu roztopeného masla. Pridáš aj mlieko, ak treba zriediť.
@lubos Ďakujem
Možem poprosiť recept?