Nezrpezlivo cakam na recept 🙂
@lubos Recept poprosíme. Bola úžasná, keď som ju jedla u Vás v koníku. Klobúk dolu
Recept je prevzatý zo stránky www.MiNDFOOD.com. Bábovka má veľmi intenzívnu chuť kávy, kakaa a použitého alkoholu, je výrazná, “tučná” a jednoznačne slávnostná. Rozhodne nespĺňa požiadavky na jednoduchú obyčajnú nedeľnú bábovku. Stojí však za to…
BÁBOVKA
190 g kvalitného kakaa (plus extra na vysypanie form)
590 ml uvarenej kávy (klasická veľká slabá káva)
170 ml koňak alebo iný vhodný alkohol (amaretto)
375 g masla, nakrájaného na kocky
1 pohár hrozienok
375 g hnedého cukru
375 g múky
2 aj štvrť lyžičky sódy bikarbóny
takmer celá lyžička soli
3 vajíčka
lyžička vanilky alebo extraktu
POLEVA
200 g horkej čokolády
30 g masla
2 lyžice sirupu (javorový, kukuričný, ryžový)
2 lyžice alkoholu (koňak, amaretto, …)
3 lyžice mlieka
POSTUP
1. Vyhrejeme si rúru na 160°C, vymažeme bábovkovú formu maslom a vysypeme kakaom.
2. Roztopíme v hrnčeku maslo s kávou, alkoholom a hrozienkami, pridáme kakao a dobre premiešame.
3. Odstavíme, pridáme cukor a miešame, kým sa nerozpustí. Necháme pár minút schladiť.
4. Preosejeme múku, sódu a soľ do inej misky.
5. V ďalšej miske vyšľaháme vajíčka s vanilkou.
6. Do trochu vychladnutej kakaovej zmesy vmiešame vajíčka s vanilkou.
7. Pridáme preosiatu múku a zamiešame (iba pokiaľ sa všetko nepremieša, nie viac).
8. Vlejeme do vysypanej formy a pečieme cca. 1 hodinu (špáradlo musí byť čisté po vpichu do bábovky).
9. Necháme bábovku vychladnúť a polejeme teplou polevou (môžeme polevu posypať toastovanými mandľovými lupienkami). Polevu pripravíme tak, že roztopíme maslo s čokoládou nad vodnou parou, odstavíme a vmiešame sirup, alkohol a mlieko.
Dakujem, urcite v najblizsom case vyskusam 🙂
@luboš Múku hladkú???? Ďakujem za recept, zajtra vyskúšame. Od Teba chutila parádne
Použil som hladkú špaldovú... Daj, prosím, vedieť. Držím palce.
Recept čoskoro.