99 / 612
    Slávnostná bábovka plná kakaa, masla a koňaku.
    lubos
    autor

    Recept čoskoro.

    17. jún 2016

    Nezrpezlivo cakam na recept 🙂

    17. jún 2016

    @lubos Recept poprosíme. Bola úžasná, keď som ju jedla u Vás v koníku. Klobúk dolu

    18. jún 2016
    lubos
    autor

    Recept je prevzatý zo stránky www.MiNDFOOD.com. Bábovka má veľmi intenzívnu chuť kávy, kakaa a použitého alkoholu, je výrazná, “tučná” a jednoznačne slávnostná. Rozhodne nespĺňa požiadavky na jednoduchú obyčajnú nedeľnú bábovku. Stojí však za to…

    BÁBOVKA
    190 g kvalitného kakaa (plus extra na vysypanie form)
    590 ml uvarenej kávy (klasická veľká slabá káva)
    170 ml koňak alebo iný vhodný alkohol (amaretto)
    375 g masla, nakrájaného na kocky
    1 pohár hrozienok
    375 g hnedého cukru
    375 g múky
    2 aj štvrť lyžičky sódy bikarbóny
    takmer celá lyžička soli
    3 vajíčka
    lyžička vanilky alebo extraktu

    POLEVA

    200 g horkej čokolády
    30 g masla
    2 lyžice sirupu (javorový, kukuričný, ryžový)
    2 lyžice alkoholu (koňak, amaretto, …)
    3 lyžice mlieka

    POSTUP

    1. Vyhrejeme si rúru na 160°C, vymažeme bábovkovú formu maslom a vysypeme kakaom.
    2. Roztopíme v hrnčeku maslo s kávou, alkoholom a hrozienkami, pridáme kakao a dobre premiešame.
    3. Odstavíme, pridáme cukor a miešame, kým sa nerozpustí. Necháme pár minút schladiť.
    4. Preosejeme múku, sódu a soľ do inej misky.
    5. V ďalšej miske vyšľaháme vajíčka s vanilkou.
    6. Do trochu vychladnutej kakaovej zmesy vmiešame vajíčka s vanilkou.
    7. Pridáme preosiatu múku a zamiešame (iba pokiaľ sa všetko nepremieša, nie viac).
    8. Vlejeme do vysypanej formy a pečieme cca. 1 hodinu (špáradlo musí byť čisté po vpichu do bábovky).
    9. Necháme bábovku vychladnúť a polejeme teplou polevou (môžeme polevu posypať toastovanými mandľovými lupienkami). Polevu pripravíme tak, že roztopíme maslo s čokoládou nad vodnou parou, odstavíme a vmiešame sirup, alkohol a mlieko.

    20. jún 2016
    20. jún 2016

    Dakujem, urcite v najblizsom case vyskusam 🙂

    20. jún 2016

    @luboš Múku hladkú???? Ďakujem za recept, zajtra vyskúšame. Od Teba chutila parádne

    20. jún 2016
    lubos
    autor

    Použil som hladkú špaldovú... Daj, prosím, vedieť. Držím palce.

    20. jún 2016