96 / 612
    Víkendové opekanie
    lubos
    autor

    Z ľavého horného rohu v smere hodinových ručičiek:

    1. Opekané jabĺčka, po zmäknutí ošúpeme a vyvaľkáme v škoricovom cukre.

    2. Toasty so syrom, mäsom (špekáčik, šunka, slanina) alebo zeleninou (cukina, paprika),

    3. Špízy akéhokoľvek druhu (ideálne minútky): napr.
    kura - ananás - paprika,
    špekáčik na kolieska - cukina - červená cibuľa,
    šampiňóny - paprika - baklažán,
    bravčová panenka - paradajky,
    hovädzí steak - paprika - cibuľa.

    Odporúčam pred pečením natrieť špízy olejom, soľou a korením, prípadne bylinkovou marinádou. Olej vytvára prirodzenú bariéru medzi teplom a zeleninou a chráni tak potravinu pred rýchlym vysychaním.

    4. Rýchle chlebíky z domáceho cesta: zamiešame múku so soľou, cukrom, práškom do pečiva, pridáme tuk a vodu. Vyformovať na palicu a pomaly opekať. Možno urobiť aj domáci trdelník.

    5. Klasika.

    6. Sladkovodná (tu Pstruh dúhový) alebo morská ryba (Pražma, Morský vlk). Odporúčam natrieť pred opekaním olejom a aspoň posoliť.

    29. máj 2016