ŽEMĽA:
cca 250ml vlažná voda
1 sáčok droždia (na 500g múky)
3 lyžice vlažného mlieka
2 lyžice kryštáľového cukru
1 lyžička soli
450g múky (ideálne chlebovej)
60g mäkké maslo
2 veľké vajíčka
sezamové semiačka na posypanie
POSTUP:
1. Z malej časti vody, 3 lyžíc mlieka, cukru a trochu múky vytvoríme kvások.
2. Zmiešame múku a soľ, pridáme maslo a zapracujeme prstami maslo do múky.
3. Vmiešame do múky kvások, takmer všetku vodu a vajíčka a vypracujeme lepivé cesto.
4. Miesime cesto cca. 10 minút (ručne alebo pomocou robota). Cesto bude stále lepivé. Prikryjeme a necháme nakysnúť do dvojnásobného objemu.
5. Zrazíme cesto a znova ho miesime asi 2 minúty, teraz pridáme múku, ak je cesto stále lepivé.
6. Rozdelíme cesto na 12-16 kúskov, vytvoríme guľky, uložíme ich na papierom vyložený plech, prikryjeme a necháme opäť nakysnúť do dvojnásobku pôvodného objemu.
7. Potrieme rozmiešaným vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme asi 20 minút na 200 stupňoch (180 teplovzdušne). Pri pečení pomôže, ak do rúry dáme hrniec s teplou vodou. Necháme vychladnúť.
Hovädzie mäso z ekofarmy Turová http://www.farmaturova.sk, brioche žemľa podľa http://www.bbcgoodfood.com/recipes/brioche-buns