@zt Ahoj! Recept je prevziaty zo stranky www.gimmesomeoven.com a je super. Samoa je opustená tropická krajina v Tichom oceáne, preto čokoláda, kokos, karamel.
V skratke: predpečieš korpus, upečieš na ňom pomaly syr, dáš na vrch koláča karamel s toastovaným kokosom a ozdobíš čokoládou.
Presnejšie:
KORPUS
24 Oreo cookies (bez plnky, prípadne hocijaké kekse, Bebe, s kakaom)
60g roztopeného masla
štipka soli
Kekse podrvíš, alebo posekáš, zamiešaš s roztopeným maslom a vypackáš na dno vymastenej alebo papierom vyloženej 26cm formy. Dáš na asi 10 minút piecť
SYR
250 g zmäknutý cream cheese (alebo Lučína, alebo iný veľmi tučný mliečny produkt, napr. krémový tvaroh)
asi pohár kryštálového cukru, podľa chuti
pohár čistého plnotučného gréckeho jogurtu
2 lyžičky vanilky
3 vajíčka (izbovej teploty, ako všetky suroviny)
V robote vymiešaš do krémova cream cheese, pridáš cukor, miešaš do roztopenia, pridáš jogurt, vanilku. Pridáš vajíčko jedno po druhom. Vyleješ na upečený korpus a pečieš cca 35 - 45 minút na 150°C. Koláč je hotový, keď sa pri trasení v rúre zdá byť pevný stred (nemusí byť však úplne tuhý). Necháš úplne vychladnúť. Najlepšie cez noc.
NAVRCH
2 poháre strúhaného kokosu
1 pohár cukru
1/2 pohára smotany na šľahanie
lyžica masla
štipka vanilky
horká čokoláda
Na karamel roztopíš cukor v panvici do zlatohneda (bez miešania) a potom prileješ šľahačku a necháš rozpustiť. Pridáš kúsok vanilky a masla.
Kokos otoastuješ do bledohneda na suchej panvici, pomaly. Pravidelne miešaj a sleduj ho, nech sa nepripáli.
Zmiešaš karamel s kokosom a napackáš na vrch vychladnutého koláča. Jemne pooblievaš roztopenou čokoládou a HOTOVO!
Pošli, prosím, foto sem do komentárov, ak budeš piecť. Ďakujem. Ľuboš
"Samoa" v pečení znamená to, že koláč obsahuje karamel, kokos a čokoládu. Tento má spodok z čokoládových keksov (oreo) a vrch z domáceho karamelu a nasucho opraženého strúhaného kokosu. Poliaty je horkou čokoládou.