@alali78 Ahoj. Skúsim vysvetliť techniku, ktorá Ti dá slobodu variť podľa dostupných surovín.
Na rybacie fašírky sa bežne dáva spolu: uvarená ryba, uvarený karbohydrát ("plnidlo", teda to, čo drží fašírku pohromade), korenie a bylinky, vajíčka, zelenina. Podrobnejšie:
RYBA: v rúre alebo na panvici upečené posolené filety tresky a lososa v mojom prípade. Mäso natrháš na väčšie časti a kosti vyberieš. "Výpek" môžeš pridať do zmesy.
KARBOHYDRÁT: tu uvarená quinoa (pomer 1 diel quinoa, 1 a pol diela vody). Môžeš však použiť aj uvarenú ryžu, zemiaky, pšeno, kuskus atď. Dá sa aj použiť strúhanka alebo ovsené vločky, tie však časom nasajú vlhkosť z faširky, preto použi na začiatok radšej menej.
ZELENINA: podusil som na oleji cibuľku a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleniu, trochu zázvoru a cesnaku.
BYLINKY A KORENIE: Môžeš pridať podľa chuti chilli, červenú papriku mletú sladkú, tymián, oregáno, worchester, sójovku alebo nejakú anísovú bylinku.
Všetko VYCHLADNUTĚ zamiešaš dohromady (rybu nakoniec, aby sa úplne nerozpadla) s vajíčkami (na 4 fašírky cca 1 vajíčko), dochutíš soľou a necháš opäť vychladnúť, aby sa fašírky lepšie formovali.
Formuješ fašírky, ktoré buď teraz pečieš pár minút v rúre (všetko je už uvarené, potrebuješ len spojiť vajíčkom) alebo formuješ fašírky a balíš v trojobale podľa zvyku a potom na vyššej vrstve oleja opražíš v panvici z oboch strán. Prevracaj fašírky opatrne.
Podávali sme so zemiakovou kašou, ktorá bola obohatená olejom z nakladaných sušených paradajok a kúskami týchto paradajok. Červená kapusta bola nakrájaná na jemné pásiky a ochutená trochou majonézy alebo jogurtu, soľou, korením a máličko osladená javorovým sirupom.
Keby niečo, píš. Veľa zdaru prajem! Ľuboš.
👍👍👍
Mozem poprosit recept? Dakujem