13 / 612
    Slaný koláč z Lučiny, syru Vrchár a špenátu.

    poprosim recept 🙂

    9. mar 2017
    lubos
    autor

    @babusik85 ahoj. Koláč sa skladá z korpusu a krému. Korpus sa predpeká zvlášť a potom sa na ňom dopečie krém.

    Korpus:

    Buď použiješ lístkové cesto, ktoré obrezané vystrieš do vyloženej formy a riadne popicháš vidličkou. Niekedy zaťažíme korpus papierom na pečenie a nasypanými fazuľami, aby sa cesto nedvíhalo. Predpekáš na 180°C asi 10 - 12 minút (papier s fazuľou môžeš po pár minútach odstrániť).

    Druhá možnosť je spraviť si krehké maslové cesto (napr. 200g múky, 50 - 100 g studeného masla, trochu soli - celé narýchlo vymiešať rukami), a vtlačiť ho do papierom na pečenie vyloženej formy. Postupovať s predpekaním, ako v prípade lístkového.

    Krém:

    Zmiešaš 2 Lučiny s 2 vajíčkami, nastrúhaným tvrdším syrom (napr. Vrchár), dochutíš soľou a korením a pridali sme i narýchlo opečený (len do zvädnutia) baby alebo veľký špenát.
    Krém takto naleješ do predpečenej formy (napr. 24cm) a pečieš na 150°C do stuhnutia - stred koláča sa môže pri zatrasení ešte trošku vlniť, ako tuhá želatína. Treba nechať riadne vychladnúť, možno aj do druhého dňa.

    Veľa zdaru prajem!
    Ľuboš

    9. mar 2017

    @lubos Dakujem krasne 🌞

    9. mar 2017