@motylek17 ahoj! Použili sme teľacie, ktoré je cenovo aj kvalitou vhodné na mletie, napríklad pliecko alebo krk. Dobrý je aj močing. Môžeš samozrejme použiť aj iné druhy mäsa, napríklad vykostené morčacie stehná, bravčové pliecko, atď.
KAŠA:
- použili sme maslovú tekvicu a zemiaky
Kašu si môžeš urobiť napríklad tak, že povaríš zemiaky a tekvicu, uvarené scedíš a pretlačíš, ako obvykle, s maslom, makovým olejom a napr. mliekom - my používame často vývar alebo trochu polievky namiesto mlieka.
Ak sa chceš trošku pohrať, spravíš kašu ináč - tak ju preferujeme. Upečieš osolené popichané neošúpané zemiaky v rúre do mäkka, tekvicu prerežeš na polovicu a upečieš v rúre kožou nahor do mäkka. Všetko vydlabeš a pokračuješ tak, ako je popísané hore (maslo, olej, mlieko alebo vývar). Do kaše môžeš pridať mletý alebo celý mak.
TEĽACIE:
Osmažíš cibuľku, pridáš cesnak a bylinky (majorán, oregáno, tymián, bobkový list), pomleté mäso a podusíš. Pridáš soľ, korenie a paradajkový pretlak. Ak treba, pridáš vodu alebo ak máš, vývar. Prikryješ a dusíš asi hodinku. Mäsová omáčka má byť príjemne tekutá, ako na bolognese. Treba dosoliť, možno pridať trochu cukru, čerstvé bylinky a pretlačený cestnak.
DOKONČIŤ:
Uvarené mleté mäso vleješ do zapekacej misy, na vrch napackáš zemiakovú kašu, môžeš posypať postrúhaným syrom a dáš zhora zapiecť do rúry. Posypeš mletým makom. Mňam.
Prajem veľa zdaru!
Dakujem za inspiraciu ❤. Nakoniec vegetarianska verzia s bio sojovou "drtou", tekvica hokkaido z nasej zahradky a susene paradajky, sme tiez dali. Navrch parmezan. Je to lahodne.
Poprosím recept 🙂