@myska2233 na kvalitné lístkové cesto natrieš trochu vychladnutú roztopenú čokoládu pomiešanú s vašou obľúbenou orieškovou nátierkou (tiež zohriatu), posypeš nasekanými orieškami (vlašské, pekánové), zaroluješ ako roládu, dáš do mrazáku na chviľu stvrdnúť, aby sa lepšie krájala. Potom roládu nakrájaš, potrieš vajíčkom alebo mliekom a pečieš na plechu na 180 st (asi 15-20 min). Jednoduché. S plnkou môžeš experimentovať.
Je rozdiel v kupovanych lsitkovych cestach? Podla coho viem rozoznat kvalitu?
@zuzka38 Ahoj Zuzka, to nie je otázka s jednoduchou odpoveďou 😉 Ja osobne sledujem zloženie, nemalo by tam byť zbytočne veľa vecí a vyberám si tiež obchody alebo reťazce, ktorým dôverujem viac ako iným (alebo zvykom). Najčastejšie si vyberám vyváľkané a už v papieri zmotané polotovary. Vyber si taký a vyskúšaj. Upečené cesto by malo byť ľahké a naozaj lístkové. Skús kupovať na Slovensku alebo v Rakúsku, ak máš blízko. Snáď som pomohol.
@myska2233 na listkove cesto sa robia dva typy cesta : tukove :(250g masla,100g muky) a zavinove (150g muka, stipka soli, 1ks zltko, 2cajove lyzicky octu, 75ml vody), najprv treba spravit tukove cesto a dat ho vychladit, potom zavinove, to rozvalkat a do stredu dat tukove a zavinovym ho zabalit ako balicek, a spolu rozvalkat na hrubsi plat, ten prelozit na tretiny (vznikne pas) ten pas znova prelozit na tretiny (vznikne stvorec), znova rozvalkat a cely postup prekladania a rozvalkania zopakovat dalsie dva razy, medzi skladanim a rozvalkanim nechat odpocivat aspon 15min. a potom uz len nechat zlozene a pouzvat ako normalne listkove cesto 🙂
ja ked robim domace listkove cesto tak robim 4 naraz 🙂 pouzijem jedno a ostane dam do mrazaku a vytiahnem ked potrebujem . Listkove v zasade nekupujem lebo ked si precitate zlozenie tak Vas az chut prejde 😉
@kvietok173 mraziť lístkové cesto je výborný nápad a vždy funguje.
Receptik by sa nenašiel? Pls....