Posilňovanie imunity šípkami
Plody ruže – šípky, majú teraz obdobie svojej aktívnej činnosti. A to nielen ako dekorácia na spríjemnenie prostredia. Krásna pestrofarebná jeseň so sebou prináša aj menej slnka, chladnejšie sychravé počasie, častejšie hmly a menej čerstvej zeleniny a ovocia. Je to začiatok obdobia, kedy sa skúša odolnosť a obranyschopnosť nášho organizmu. Práve preto sa na nás veselo smejú plody ruže z každej strany. V šípkach je ukrytá koncentrovaná sila letného slnka. Obsahujú obrovské množstvo vitamínu C, B, K, A, E, F, minerálnych látok, bioflavonoidov, karotenoidov a ďalších cenných látok, ktoré posilňujú obranyschopnosť a imunitný systém. Vitamín C v šípkach je pre organizmus veľmi dobre využiteľný, pretože je prostredníctvom prírodných látok – flavonoidov, chránený pred nadmerným rozkladom.
Šípky majú obrovskú terapeutickú hodnotu nielen kvôli využiteľnému obsahu vitamínov, ale aj kvôli vysokej antioxidačnej aktivite, protizápalovej aj protirakovinovej. Šípky tak majú schopnosť chrániť našu DNA (nositeľka genetickej informácie, riadi rast, delenie aj regeneráciu bunky) pred poškodením voľnými radikálmi či už z vonkajšieho prostredia, alebo z vnútorného. Sú teda využiteľné v liečbe aj prevencii prechladnutí, nádchy, chrípky, bolesti hlavy, únavy, depresie, ale aj zápalov dýchacích ciest, močového mechúra, cievnych ochorení, rakoviny, aj dny.
Šípkový čaj na posilnenie obranyschopnosti – šípky je potrebné chvíľu prevariť vo vode, osladiť medom a piť teplé 3 x denne jednu šálku. Kvôli veľkému množstvu vitamínu C je šípkový čaj vhodný predovšetkým pri horúčkach, ale taktiež na podporu metabolizmu a celkové posilnenie organizmu. Okrem čaju sa zo šípok dá pripraviť aj džem či víno.
Dr. Ľubica Prisenžňáková
Začni písať komentár...