lubenka43
9. aug 2019
1510 

...a život ide ďalej..

Zvyknete si na ňu...

A je Vám dobre samému...

Presne tak.

Tiché rána, čaj na terase, pokoj v duši, to je najlepší lekár na všetky choroby.

Ráno sa budím väčšinou okolo piatej.

Ležím a počúvam.

Ako idú autá po ulici, ako štebocú vtáčiky na stromoch v záhrade, ako vrndží ventilátor v izbe, rozmýšľam kto mi včera  volal, čo mi povedal a tak...

Je to ticho plné pokoja.

Krásne. 

Aj dnes ráno som len tak ležala a počúvala. 

Prišiel manžel. 

Depka?

Nie, len rozmýšľam. 

Nad čím?

Nad všetkým. 

Jasné,  depka.

Objal ma a takto sme spolu zostali hodnú chvíľu. 

Milujem tieto chvíle. 

Chce sa mi plakať.

Prečo?

Len tak od šťastia. 

On zaspí a ja sa ticho vykradnem zo spálne. 

Idem si urobiť diétne raňajky - biely rožok s maslom. 

Lezie mi to hore krkom.

Žlčníková diéta je blééé.

Vianočka s ramou blééé. 

Kuracie prsia na vode blééé. 

Pyré blééé. 

Ryža mňam. 😂

Kurací vývar mňam. 

Cestoviny s tuniakom mňam. 

Ozaj vyhádzala som sa!

Nesmiem paradajky, broskyne, melón ani cviklu.

Jedno z toho je silný alergén.

No fasa.

Ale ktorý?

Milujem paradajky, melón, cviklu aj broskyne!!!

Šľak ma ide trafiť. 

Musím držať diétu a ešte mi zakážu moje najobľúbenejšie veci...

Jaj božeeeeee...

Rany sa mi hoja, celkom obstojne, len sú trochu zapálené.

Tá na pupku najviac.

V stredu mi chirurg vybral stehy. 

Nebudem klamať, trošku to bolelo, ale dalo sa to vydržať. 

Tie na pupku boleli najviac.

Ale vraj to bolelo preto lebo sa mi pod tým zašívaným urobila hrča.

Ale nemám sa báť, vraj to môže trochu povoliť a prasknúť, môže mi odtiaľ niečo vytiecť, ale mám byť kľudná. 

Ak by to bolo mnoho, tej tekutiny,  treba prísť na centrálny príjem, vraj sa mi na to pozrú. 

Hmmm.

Mám byť v kľude...

Fajn, podvedome si stále kontrolujem, či mi odtiaľ niečo nevyteká a či mi náhodou nechce niečo z brucha zdrhnúť. 

Mám byť v kľude...

Nech si to len skúsia 😮

Ale čo už, učím sa s tým žiť a bojovať. 

Čo iné mi ostáva?

Nechať to hojiť, žiadne maste ani náplaste .

Na záver som sa mu veľmi pekne poďakovala za všetko. 

Za to ako ma prijal rýchlo, ako ma liečil do operácie,  operoval a staral sa aj po operácii.

Úžasný človek, skláňam sa pred jeho profesionalitou.

A obrovské ďakujem z celého ❤❤❤.

Zo dňa na deň je to lepšie. 

Len som myslela, že to pôjde rýchlejšie, ale niekedy to nejde, tak ako my chceme.

Je večer a ja ležím a rozmýšľam. 

Zas.❤

Rovno si tipnem, ze broskyne, druhe miesto davam paradajkam. Ale to len podla seba sudim 😁 mna by broskyne zabili asi a paradajky "ma svrbia". Melon a cviklu mozem a to som alergik fakt asi na vsetko co je zdrave. Skoro vsetko ovocie a zelenina 😃 a drzim palce. Ten vyrok je najsamsuper, mne sa velmi paci a veru je v nom velka pravda.

9. aug 2019

🌻🌻🌻❤️

9. aug 2019

@ladyblcha ❤❤❤

9. aug 2019

@edelstein ❤❤❤

9. aug 2019

Teším sa, že Vám je už lepšie. Držte sa🍀🍀🍀🍀

10. aug 2019

@annastr ❤😍😘🌹

10. aug 2019

Drž sa Lubenka už bude len lepšie. Asi to tak malo byt že budeš celé leto doma. Viem oddychovať sa dá aj inak ale neboj nič všetko prebolí. 😘💖

11. aug 2019

@alenka878 ❤❤❤😘🌹

11. aug 2019

@lubenka43 Ono tie tabuľkové zakázané a dovolené potraviny sú zradné. Každý organizmus je iný. Niekto znáša lepšie to, niekto hento. Niekto ani z tých dovolených potravín niečo nemôže....Postupne treba skúšať aj tie zakázané a mala by si postupne jesť už všetko. Ale kedy budeš môcť jesť už všetko, to nikto nevie. Možno niektoré jedlá ti nebudú vyhovovať už nikdy a možno objavíš také kombinácie, ktoré ti budú vyhovovať najviac a doteraz si o nich ani netušila. Kúpeľní kuchári diténych jedál sú majstri improvizácie. Škoda, že je ich tak málo.

11. aug 2019

@lubenka43 na rožok s maslom si daj marhuľový džem, slivkový lekvár, med, varené mäso....aj rybu diétne pripravenú...ryžový nákyp len s ovocím...

11. aug 2019

@evabb35 mám chuť na natierku a neviem žiadny recept na takú diétnu... poradis mi?

11. aug 2019

@lubenka43 z vareného polievkového mäsa /kuracie, hovädzie/ sa dá niečo vymyslieť alebo z kapra, zo pstruha....neviem, či máš nejakého rybára v okolí...Kúpeľní kuchári najskôr nasucho opražia hladkú múku, pridajú scedené varené mäso, maslo a spolu vymiešajú...dochutia soľou, rascou drvenou,petržlenovou vňaťou a nechajú v chlade odležať. Neviem, koľko môžeš masla, asi to budeš ešte riediť vývarom...Nasucho opražená hladká múka sa zaleje vývarom a dobre sa zamieša a po zovretí za občasného miešania sa pomaly varí na hustý bešamel. Do odstaveného bešamelu sa zamieša scedené zomleté uvarené mäso /kuracie, hovädzie, rybacie/ ale aj zomletá dusená šunka a nechá sa vychladnúť. Zmes sa dobre vyšľahá spolu s maslom a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou a podľa potreby dochutí soľou.

Rybie filé: Osolené porcie rybieho filé sa pokvapkajú citrónovou šťavou, podlejú malým množstvom vriacej vody alebo zeleninovým vývarom a dusia domäkka. Šťava sa zjemní maslom.
Rovnako sa dá pripraviť aj pstruh, kapor.

Do vývaru si môžeš pridať paradajkový predtlak aj, prípadne šťavu môžeš aj zahustiť nasucho opraženou hladkou múkou a potom varí sa 20 minút tá šťava predtým však filé treba vybrať. Do šťavy sa potom vloží filé, krátko sa podusí a nakoniec sa zjemní maslom.

12. aug 2019

@lubenka43 Hovädzie mäso dusené: Osolené mäso sa opečie nasucho /bez tuku/ až do vydusenia vlastnej šťavy, podleje sa vriacou vodou /hovädzím vývarom/ a prikryté sa pomaly dusí. Šťava sa zahustí nasucho opraženou hladkou múkou, rozšľahanou s vodou a povarí sa 20 minút. Hotová šťava sa podľa potreby ochutí soľou a zjemní sa čerstvým maslom.

12. aug 2019

@lubenka43 K napoly udusenému mäsu si môžeš pridať na drobné kocky nakrájanú karotku, či petržlen a potom počas občasného podlievania vývarom či horúcou vodou ešte všetko spolu s mäsom podusiť. Alebo si môžeš pridať paradajkový predtlak...Hotový pokrm sa ochucuje nasekanou petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou, soľou a nakoniec sa pridá maslo.

12. aug 2019

@evabb35 mňaaaaaaam ❤😘😍

12. aug 2019

@evabb35
@evabb35 paradajky teraz nemôžem, vyhádzala som sa z nich😢

12. aug 2019

@lubenka43 K hlavnému jedlu si môžeš pripraviť karotkový šalát. Karotka sa postrúha najemno, pridá sa cukor prípadne postrúhané jabĺčko.

12. aug 2019

@evabb35 mňam mňam mňam toto áno ❤❤❤

12. aug 2019

@lubenka43 Karotkový šalát si môžeš pripraviť aj len z postrúhanej karotky, cukru a s trochou citrónovej šťavy.

12. aug 2019

@lubenka43 Karotkový šalát s marhuľami: nastrúhaná karotka, marhuľový kompót, šťava z citrónu, krupicový cukor.

12. aug 2019

@evabb35 😘

12. aug 2019

@lubenka43 Marhuľová Pavlova torta:
Na bielkový korpus:
6 bielkov
štipka soli
300 g práškového cukru

Na obloženie
1 PL cukru
1 PL masla
5 marhúľ

Na korpus vyšľaháme dotuha bielky so soľou, postupne pridávame práškový cukor a šľaháme ešte 10 min. Na plech dáme papier na pečenie a naň rozotrieme sneh z bielkov do kruhu s priemerom 25 cm. V predhriatej rúre sušíme na 110 stupňoch vrchný a spodný ohrev 2 h. Rúru vypneme a korpus necháme vychladnúť pri otvorených dvierkach. Marhule odkôstkujeme, rozpolíme. V hrnci mierne skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a niekoľko min v tom necháme marhule, krátko prehrejeme a vezmeme zo sporáka a necháme úplne vychladnúť. Dáme na vychladnutý korpus. Ovocie samozrejme môžeš dať aj iné.

12. aug 2019

@evabb35 mňam 😘😍❤

12. aug 2019

@lubenka43 Len či tá 1 PL masla ešte nebude preč teba veľa. Asi budeš musieť ešte nejako improvizovať, či už so šťavou zriedenou s vodou či ako...neviem, nemám s karamelom skúsenosti.

12. aug 2019

@evabb35 ďakujem za cenné rady 😍

12. aug 2019

@lubenka43 Čím prihnojuješ chryzantémovky? Hnojivom na muškáty, či na azalky?

13. aug 2019

@evabb35 na muškáty, stačí im to😉

13. aug 2019

@lubenka43 Marhuľový šalát s karotkou:
Do očistenej umytej a najemno nastrúhanej karotky sa pridá na menšie kúsky nakrájaný scedený marhuľový kompót. Zmes sa zeleje nálevom z marhuľového kompótu ochuteného soľou, citrónovou šťavou a krupicovým cukrom. Všetko sa spolu zľahka premieša a nechá v chlade odležať.

13. aug 2019

@lubenka43 Jablkový rôsol:
jablká čerstvé 1 kg
voda pitná 800 ml
kryšt. cukor 50 g
citrón 1 ks
želatína 10 g

Olúpané, jadrovníkov zbavené jablká sa nakrájajú na kúsky, podleje sa tromi štvrtinami vody, pridá sa kryštálový cukor a nechá sa rozvariť. Do rozvarených jabĺk sa zamieša napučaná želatína vopred namočená vo zvyšku studenej vody a mieša sa, kým sa nerozpustí. Nakoniec sa ochutí precedenou citrónovou šťavou, vyleje sa do vhodnej nádoby a nechása v chlade stuhnúť a dobre vychladnúť. Stuhnutý rôsol sa nakrája na porcie a podáva sa.

13. aug 2019

@lubenka43 Jablková pena s marhuľový džemom /množstvá si uprav/
5 ks bielok
kryšt. cukor 100 g
jablková šťava 100 g
marhuľov. džem 100 g
jablká čerstvé 400 g
1/2 citrónu

Bielky sa vyšľahajú s cukrom a za stáleho šľahania sa prilieva jablk. šťava vymiešaná s marh. džemom. Alebo do vyšľahaného snehu z bielkov sa pridajú namiesto jablkovej štavy nastrúhané jablká, citr. šťava, marh. džem a to všetko sa vyšľahá.

13. aug 2019

@evabb35 Jablková pena /mn. si uprav/
600 g čerstvých jabĺk
voda podľa potreby
4 bielky
kryšt. cukor 100 g
1/2 citrónu
Olúpané na štvrtky nakrájané jablká sa podlejú malým množstvom vody a udusia domäkka skoro. Udusené jablká sa prelisujú, ochutia citr. štavou a nechajú sa dobre vychladnúť, Z bielkov a cukru sa vyšľahá tuhý sneh a zľahka sa zamieša s vychladnutými jablkami. Jablková pena sa podáva so sušienkami alebo piškótami.

13. aug 2019

@lubenka43 Krupicová pena - pripravená z uvarenej krupice v kompótovom náleve, prelisovaná spolu s pečenými jablkami.Vychladnutá s citrónovou štavou ochutená zmes sa spolu s bielkami vyšľahá do spenenia. /tieto posledné recepty čo píšem sú na 10 porcií, takže mn. si uprav/
Krupica 100 g
Nálev z kompótu 500 ml
Voda 400 ml
čerstvé jablká 500 g
ovocie kompótové 300 g
1/2 citróna
kryšt. cukor
Bielky 5 ks /ale môže byť aj menej/

Do studeného nálevu z kompótu sa zamieša krupica a za stáleho miešania sa vleje do vriacej vody, pomaly sa varí na nie veľmi hustú kašu. Jablká sa nechajú upiecť v rúre. Potom sa spolu s kompótom prelisujú, zamiešajú s kašou a cukrom a nechajú sa vychladnúť. Do vychladnutej zmesi sa pridajú bielky a spolu sa šľahajú na ľahkú penu. Môže sa pridať citrónová šťava, cukor.

13. aug 2019

@lubenka43 napísala som Ti rôsol nasladko, ale ty si ho môžeš pripraviť aj naslano. Len namiesto kompótového nálevu použiješ vývar z polievky a namiesto ovocia zeleninu a mäso sz polievky. Samozrejme lepšie to vyzerá, keď je zelenina a mäso z polievky nakrájané úhľadne na kolieska, štvorčeky...a už sama sa rozhodneš, či chceš rôsol viac zeleninový alebo viac mäsový, priehľadný alebo nepriehľadný - vtedy si mäso, zeleninu, vývar vymixuješ a takúto zmes potom v rôsole použiješ a citrón môžeš použiť aj tesne pred podávaním a máš takú náhradu tlačenky ku rožkom. Dáš si to do formy na srnčší chrbát....Fantázii sa medze nekladú.

13. aug 2019

@evabb35 ďakujem pekne , úžasné recepty ❤

13. aug 2019

@lubenka43 do toho rôsolu naslano môžeš ku zelenine, mäsu, aj nejaké ovocie dať - ananás, jablko..atď...pripadne dochutiť ešte nejakou šťavou z kompótu...len ten pomer tekutého a netekutého si zachováš.

13. aug 2019

@lubenka43 Kúpeľný kuchár Kondrád Kendík je v mojich očiach kuchársky mág.

13. aug 2019

Drzim palce🍀❤️🌹

21. aug 2019

@brendaa ❤😘

21. aug 2019

Inak ticho lieci....🌹

21. aug 2019

@brendaa presne ❤

21. aug 2019

Prajem skoré zotavenie. A do kúpeľov pôjdeš kedy? či už po ženskej operácii alebo aj po tjeto žlčníkovej? Musíš si nájsť čas na seba, lebo sama vidíš, že tvoje telo si to pýta.

23. aug 2019

@mm2008 ďakujem, pôjdeme s manželom do kúpeľov na nejaký predĺžený víkend.
Asi by ma v praci dorazili 😉

24. aug 2019

blog nenapíšeš? ako sa máš?

26. aug 2019

@standhal nebodaj vám chýbam? 😉 napíšem 🤗

26. aug 2019

@lubenka43 jasné, že chýbaš, som bola na dovolenke 10dní, bez netu, po návrate som išla kuknúť, že ako sa máš, čo nové, a vidím, že asi lepšie, keď už chceš začať behať a do fitka sa chodiť potiť😎

26. aug 2019

@standhal moja zlatá 😀🤗 keď sa mi zadarí tak možno ho ráno nahrám 🙂keď zaspím tak ho nahrám až poobede 😂😂

26. aug 2019

Chceme ďalší blog 🙏 každý deň pozerám a nič 🤔

28. sep 2019

@jankakuvinkova že by predsa len som ešte napísala?

29. sep 2019

Áno, čakáme ☺️

29. sep 2019

Začni písať komentár...

Odošli