SIRUP, ČAJ a LIKÉR
Len málo rastlín má také bohaté využitie ako mäta. Voňavé lístky tohto blahodarného plodu prírody sa využívajú v potravinárstve, medicíne, voňavkárstve, v cukrárskom odvetví a na mnohých ďalších miestach. Mäta prieporná je bylinkou, ktorá zlepšuje nielen trávenie, ale pomáha liečiť aj iné zdravotné neduhy. Vynikajúce účinky boli preukázané v prípade prechladnutia a chrípky. Účinná nie je iba v podobe čaju, ale aj v iných formách.
Domáci sirup je nielen chutnejší, ako ten z obchodu, ale obsahuje aj akúsi pridanú hodnotu. A to najmä v tom, že viete, čo v ňom naozaj je a z akých surovín je vyrobený. O tom, že je zrejme omnoho zdravší, ako kúpený snáď netreba ani hovoriť. Výroba domácich sirupov sa u nás stáva hitom, pretože je fajn ponúknuť priateľom na záhradnej oslave osviežujúcu lahôdku z vlastnej dielne. A čo je najlepšie – ich prípravu zvládne naozaj každý.
Na mätový sirup potrebujeme:
Do prevarenej vody namočíme umyté stonky mäty. Pridáme citrónovú šťavu a necháme zakryté 24 hodín lúhovať.
Potom celú zmes precedíme cez jemné sitko, najlepšie ak doň vložíme aj jemnú látku, záclonu, alebo detskú látkovú plienku.
Do zmesi, ktorú sme si precedili do väčšieho hrnca dáme cukor – najlepšie trstinový, aby bol sirup zdravší, ale kto nemá, alebo nechce investovať viac peňazí, môže použiť pokojne aj biely cukor. /Nemala som po ruke trstinový, ináč by som ho použila./
Prihrievame na miernom ohni a miešame kým sa cukor úplne nerozpustí. Necháme prejsť varom a horúci sirup nalievame do umytých fliaš. Uzavrieme a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke, pivnici, alebo na inom chladnom a tmavom mieste.
Ja tieto domáce bylinkové sirupy najradšej využívam na sladenie bylinkových čajov, do letných drinkov a najviac ,samozrejme, pijú deti svoju obľúbenú ,,sirupovú".
Keď som už mala sirup, chcela som zabiť dve muchy jednou ranou a urobiť hneď aj mätový likér, ktorý mi veľmi ospevovala svokra. Keďže výsledný produkt by nemal farbu ako priemyselné mätové likéry, pomohla som si potravinovou farbou a pridala som ju do jednej fľaše sirupu.
A potom si už namiešate podľa chuti s destilátom, ktorý máte po ruke.
Na zdravie! Chutí naozaj skvelo.
Na mätový likér je veľmi veľa receptov na nete, ale pri mojom nedostatku času, ale za to veľkej chuti vyrobiť niečo nové, som si troška uľahčila prácu.
Máte v obľube mätu ? Ako ju využívate v domácnosti vy ? Rada si prečítam v komentároch.
Krásny deň.
Zajtra varim
Ešte píšeš šťavu z 1,5 citróna a vidím celé citróny. A do prevarenej horúcej vody dať tú mätu, či vychladnutej?
@mooonika1975 ja som dala len nakrájané , ale v recepte bola len stáva. Do vychladnutej
@lola777 dakujem
Začni písať komentár...
Ďakujem ti za skvelý recept na mätový sirup ❤️, je výborný. Mala som veľa mäty a nevedela som čo s ňou 😉 sirup chutí celej rodine a veľmi príjemne osvieži v tieto letné dni, myslím že do zimy nevydrží 😅