Alebo recepty na bábovku s EARL GREY čajom a "škaredé" jablkové koláče.
Bol posledný vianočný sviatok Troch kráľov, keď som uspala mladšieho, tata už v práci, starší na prázdninách u babinky, pustila si koledy, urobila Cappucino a dala sa na rozoberanie stromčeka, ktorý to víťazne dotiahol až do konca Vianoc, aj keď som tomu, ešte pred sviatkami, veľké šance nedávala. Keďže som si splnila sen a dala konečne živý stromček, len problém bol v tom, že mne, aj deťom /dobre, hlavne mne/ chýba jedna dôležitá vlastnosť a to TRPEZLIVOSŤ, mali sme ho ozdobený už 11.decembra.
Pomedzi rozoberanie a popíjanie kávy občas mrknem net, či nie je niečo nové, čo by zamestnalo moju kreatívnu myseľ. Keďže som lenivý, ale zároveň akčný typ /áno, aj toto spojenie je možné/, potrebujem stále niečo nové, čo by mňa, aj deti zabavilo. A v tom mi prišla jedna nesmelá interná správa od novej ambasádorky Korunného cukru a jej návrh na spoluprácu. Nápad sa mi veľmi páčil, aj keď v praxi som si to nevedela moc predstaviť. Prešlo len pár dní, raňajkujeme a zvoní zvonček.
To už? Prišiel na mňa divný pocit... Nikdy sme sa my, ani naše deti nevideli, budeme si vôbec rozumieť ? Budeme schopné popri troch akčných deťoch niečo ,,hodnotné" aj vytvoriť ? Ale v tom sme otvorili dvere a všeeetky obavy sa zrazu rozplynuli... Bolo to všetko tak spontánne, že som si pripadala, akoby sme sa poznali už 100 rokov. Celý deň úplna pohoda, smiech a radosť z toho, čo vzniká. Pozývame vás, prežiť ho spolu s nami.
Ak ste na tom tak, ako my, káva, čaj a koláčiky pre vás predstavujú neodolateľnú kombináciu. Skrátka jeden bez druhého sú skvelé, ale keď sa spoja, zrazu je to iná liga. A tak v jeden zimný zasnežený deň prišiel nápad, spojiť svoje sily, poodhaliť niečo zo svojho súkromia a vtiahnuť vás prostredníctom fotiek do nášho sveta.
Deň začal popradským a končil korunným. A medzitým bolo mnoho čarovných chvíľ. Tieto zábery nie sú hodiny stajlované, nie sú dokonalé, ale hlavne, nie sú umelé. Sú na ňom deti spokojné ,aj nespokojné. Šťastné a usmiate, ale aj unavené a urazené. Ženy bez skvelej vizáže, ale s vášňou pre to, čo robia. Sú tam rozsypané suroviny, deti bijúce sa o hračku, zapnutá telka, aby sme mali chvíľku čas a nosič, ktorý vôbec s ničím neladí, ale dieťatko je v ňom spokojné. Skrátka a jasne, sú odrazom bežných dní, presne takých, aké milujeme.
Dali sme si odvážny cieľ, bez opatrovateliek a starých mám sa za pár hodín zoznámiť, porozprávať, posťažovať sa na problémy, ktoré o mesiac už upadnú do zabudnutia, vychutnať si dobrú kávu a upiecť a nafotiť dva dezerty. A čuduj sa svete, hoci sa stmievalo o pol štvrtej, ono nám to vyšlo.
Inšpiráciou pre oba koláčiky boli naše obľúbené čaje od #popradske. Milujeme jablkovo škoricový čaj, a tak boli jablká a škorica základom rustikálnych galettiek. Úžasné na tomto dezerte je nie len to, že sa vám maslové cesto doslova rozplynie na jazyku, ale aj to, že ony majú byť tvarom nedokonalé. A aj vďaka tomu sú predurčené pre malé detské rúčky.
Druhý koláč inšpiráciu čajom posunul ešte o úroveň vyššie. Rovno sme ho do neho pridali namiesto mlieka. A takto vznikla dekadentne čokoládová, neuveriteľne vláčna a earl grey-om prevoňaná bábovka. A keď si k nej dáte kopček šľahačky, posypete ju púdorvým #korunny cukrom a zapijete ju chutným espressom, tak garantovane zabudnete na akýkoľvek náročný deň a necháte sa unášať čarom tohto okamihu. A ak si chcete kúsok tejto, pre nás neopakovateľnej, atmosféry preniesť aj k sebe domov, na konci článku nájdete recepty otestované tými najprísnejšími jazýčkami.
Pri príchode chalani "testovali terén" a rozhodovali sa, či bábätko bude mať dovolené vstúpiť. Avšak keďže im ešte nevie kradnúť hračky a robiť zle, dostala zelenú. Prvá potenciálna prekážka v spolupráci vyriešená. Mimochodom, sedia v stánku na predaj zmrzliny a či si vypýtate vanilkovú, alebo čokoládovú, dostanete arašidové chrumky.
Deň sme začali skvelou kávou, aby sme nazbierali energiu. (To, že Simonkina sukňa, kávovar a káva majú rovnakú farbu je skutočne iba náhoda.) Skúsili sme sa trošku pohrať s mliečnou penou a na konci sa nám už podarilo vytvoriť niečo, čo aspoň tvarom pripomínalo srdce. Umenie Latte Art má svoje čaro, len to chce asi viac praxe, každý deň pracujem na zlepšení.
Ale keďže nie len kávou je človek živý, urobili sme si aj tento výborný Rooibos limetka na popíjanie popri práci. Okrem príjemnej atmosféry aj upokojil napäté nervy, ktoré sme trošku mali z tohto nášho nového projektového dieťatka.
ALE DOSŤ ROZPRÁVANIA, IDE SA DO PRÁCE.
Myslíme si, že deti do kuchyne patria. Oni to tam milujú, tak prečo im nedopriať ten pocit, že sú nápomocní? A či bude v koláčiku o lyžičku škorice menej a pár gramov cukru viac, nič sa nevyrovná tomu zapáleniu v detských očkách.
Malá M. by si zaslúžila medailu, že celý deň tak krásne s nami zvládla. Za celý deň ani jeden náznak plaču, naozaj krásne a roztomilé bábätko.
Ešteže nie je leto, lebo mravce by nás tu asi zožrali. Toľko cukru na zemi som asi nevidela v celom mojom živote, ale Sami bol asi pol hodinu tak tichúčko, že sme ani nevedeli, že ho máme.
A zatiaľ čo chalani spolupracovali, malá M. potrebovala mať maminu pri sebe. A tu máte dôkaz, že pečenie sa niekedy skutočne dá zvládnuť aj jednou rukou. Ale ak náhodou potrebujete ruky obe, je super mať pri sebe nosič, vďaka ktorému je dieťa spokojné a mamina môže pokračovať v rozrobenej práci.
Ale medzitým nezabúdame ani na pravidelný prísun kofeínu. A vidno, že Sami už má toho kávového hučania plné zuby.
Tak, a toto je výsledok nášho snaženia. Dva skvelé dezerty inšpirované čajom, ktoré úžasne dopĺňa chuť a vôňa kávy.
Jablkovo-škoricové galettky
Príprava je rýchla a nepotrebujete k nej žiadne špeciálne náradie. Všetky suroviny na cesto premiešajte v miske ,alebo na silikónovej podložke na kompaktnú hmotu. Zabaľte do sáčku a odložte do chladničky aspoň na hodinku.
Medzitým ošúpte jabĺčka a nakrájajte ich na plátky. Prisypte cukor, škoricu a citrónovú šťavu.
Po vychladnutí cesta ho rozdeľte na 4 kúsky a z každého vyvaľkajte nepravidelnú placku. Na ňu navrstvite plnku, nechajte voľných iba pár centimetrov. Tieto zahnite ponad náplň a preneste na plech.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 50 minút. Podávame s Jablkovo-škoricovým čajom od #popradske .
Dekadentná earl grey čokoládová bábovka
V mixéri miešame vajcia s cukrom aspoň 5 minút. Pridáme maslo izbovej teploty a postupne prilievame čaj a zmes múky, soli a prášku do pečiva. Nakoniec pridáme roztopenú čokoládu.
Bábovku vlejeme do formy, ktorú sme dôkladne vymazali maslom a posypali kakaom a múkou a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 40 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do koláčika nevytiahneme čisté.
Dúfame, že ste si dnešný skvelý deň užili spolu s nami. Vaše ambasádorky S & I .
Ak ste obľúbenkyne môjho kávičko-čajového sveta, srdečne vás pozývam do skupinky Popradské kávy a čaje : https://www.modrykonik.sk/group/9607/
A ak si pečenie ani len neviete predstaviť bez Korunného cukru, vitajte v Simonkinej /@nesvadbovo / voňavej skupinke ,,Tak chutí sladký život": https://www.modrykonik.sk/group/10058/
Tak nám dajte vedieť, či sa vám náš spoločný deň páčil a či si nás na virtuálnu návštevu do vašich domácností pozvete aj nabudúce. Pretože už teraz máme plné hlavy nápado na ďalšiu spoluprácu.
Hviezda tvoje kávy spoja každého sú tip top. 😍
Toto bol tak krásny článok ❤️museli ste prežiť nádherný deň spolu😍dve skvelé ženy, štátne a spokojné deti❤️čo viac si priať👍
@tatianasevcikova jeeej, dakujem mooooc😘😘 tešíme sa, že sa páči 😍
Krasne napisane a pekna foto dokumentacia. A deticky sa tiez pekne ,,cierno-bielo,, zladili. Ste sikovne ambasadorky aj mamulky😉
Jejj ako z rozprávky😘😘😘❤❤❤.Ďakujem ,ďakujeme dievčatá
@lola777
@nesvadbovo
@cadulka2908 vsetko nahoda 😉 Skratka nam bolo dopriate si uzit super den 😍
Ďakujeme, naozaj sme to robili všetko s ❤ , tak sme radi, že sa Vám naša práca páči😘
Vy ste aké zlaté, človek prestáva vnímať "ambasádorky", vníma len maminy...krásne fotky, určite krásne prežitý deň...ako dobre, že máme priateľov 😇 ... tie škaredé jabĺčkové koláčiky tuším vyskúšam, nech sa topia srdcia mojich dvoch chlapov 😍
@sykorka07
@cadulka2908 ❤❤❤
Krásne fotky! 👍
@lenocka1984 Ďakujeme😃
Presne tak, som rada ivik ze to nerobis uplne ako reklamu ale ako tvoj ozajstny den 😍🤗🤗🤗 sikulky obe 😘
@veronikamackova 😘😘😘😘😍
Super!!!😍Tak takto to vyzerá, keď sa spoja dve šikovné ambasadorky!👏👍Klobuk dole😉Vidno, že to čo robite, robíte zo ❤️ a skvelé sa vám to darí😘
Začni písať komentár...
skvele dievcata 🙂 velmi rada vas sledujem obidve. mile ambasadorky 🙂 clanok super napisany a este lepsie fotky k tomu 🙂 a receptiky urcite vyskusam! Paradny napad, dat namiesto mlieka caj 🙂 dakujem a tesim sa na dalsie spolocne clanky :-*