Už ako som začala ambasádorovať, čo je už nejakú tu dobu, si brúsim zuby na pravé domáce kávové zrná. Milujem tu chuť od mala. A teraz som sa k nim konečne dopracovala... Už dlhšie som pozerala po obchodoch formy na tieto koláčiky, ale nikde som nezohnala.... Pred víkendom som si zaobstarala všetky potrebné ingrediencie. Akosi sa mi už nechcelo čakať, kým nejaké formičky objednám a zase nejakú dobu by trvalo, kým by prišli, tak som trošku zaimprovizovala a myslím , že sa oplatilo. Na nete som si našla recept na pravé kávové zrná a inšprovala sa ním. Pohodlne sa usadte a nechajte sa inšpirovať aj vy.
Na plnku budeme potrebovať:
1 salko
100g práškový cukor
50g kakao
1 hera
1 maslo
6 čajových lyžičiek mletej kávy EXTRA ŠPECIAL
Na hmotu na obalenie budeme potrebovať:
200g Cera
200g práškový cukor
150g sušené mlieko
a na dokončenie : čokoládu na varenie, smotanu a maslo
TAK POĎME NA TO.
Salko, cukor a kakao miešame nad parou do zhustnutia. Najprv to zredne, asi po 20tich minútach to znova ztuhne.Necháme vychladiť a zašľaháme maslo a Heru, potom pridáme mletú kávu EXTRA ŠPECIÁL. Je výrazná chuť je pre tento recept veľmi dôležitá.
Hmota na obalenie:
Všetko spolu zmiesime a necháme odpočívať. Najlepšie je pripraviť si hmotu deň dopredu. Ak sa hmota trhá, pridáme Ceru. Ak je moc mäkká, pridáme sušené mlieko.
Kávové zrná po obalení do hmoty treba nechať uschnúť, najlepšie cez noc a až potom oblievať čokoládou. /inšpirovala som sa týmto receptom: https://tortyodmamy.sme.sk/recept/nepecene-zakusky/najlepsie-kavove-zrna /
/na obrázku mám Heliu, ale nebolo to dobré, robila som to znova s Cerou, tak ako je v recepte/
Takto vyzerá výsledná plnka a hmota na obalenie.
Vyvaľkáte si tenký plát a vytvarujete ním formičku. Ako som písala už vyššie, improvizovala som, keďže som nezohnala formu na kávové zrno.
Cesto sa mi podobalo na marcipán, ale dosť sa trhalo, tak som s ním pracovala podobne ako s krehkým cestom, a jednoducho som si ho do formičky ,,vypackala". Predtým som formu posypala sušeným mliekom, aby sa mi cesto neprilepilo.
Potom napĺnite kávovým krémom.
Zospodu dáte ďalšiu vrstvu a pekne obrežete po obrysoch formy.
Pred oblievaním čokoládou je dobré dať to celé pekne stuhnúť do chladničky.
A keďže som na ďalšie už akosi nemala čas, tak som si to uľachčila. Deň pred tým mi v tescu padla do oka táto forma /priemer asi 23m-cca 4€/ , ktorá má tu výhodu, že má odnímateľné dno a preto je super aj na takéto krémy, keďže sa Vám to neprilepí a koláč sa dá jednoducho dostať z formy von. Dno som si vysypala sušeným mliekom.
Potom som použila zbytok obaľovacej hmoty na dno formy.
Navŕstvila som kávový krém a zarovnala.
A poliala čokoládovou ganache /čokoládu na varenie zalejete horúcou smotanou, nechate chvíľku roztopiť, vymiešate a pridáte trochu masla/. Necháte stuhnúť v chlade.
A dozdobíte. Mne k tomu celkom išlo kyslé drobné ovocie, ako sú ríbezle a čerstvá mäta.
Toto je to super odnímateľné dno, vďaka ktorému si koláč z formy jednoducho vyberiete.
Už stačí len pripraviť si skvelé espresso napr. zo zrnkovej kávy Extra špeciál a vychutnať si pohodu a mega kávovú chuť v koláči spolu s kávou.
Dobrú chuť Vám prajem spolu s Popradske kávy a čaje.
Objednať si môžete rýchlo a pohodlne aj tu: https://www.popradske.sk/kava/zrnkova/
a súčasne Vás pozývame aj do voňavej skupinky Popradské kávy a čaje : https://www.modrykonik.sk/group/9607/
ani nevies ako si mi pomohla s vyberom caku na narodeniny do prace.....super tip vdaka....👍👏
V piatok vyskusam 🙂 dakujeeem 🙂
Aj teraz si ho dávam ku káve a teda je to peckaaaa... nie že by preto,že som ho robila ja,😅😇 ale fakt vymakaný koláč je toto, odporúčam všetkými 10 👏👏👏
urcite vyskusam. .😉
Super.vyskusam😀
Ahoj, kava sa dava sypka alebo je potrebne zaliat vodou? Dakujem
@zuzana0310 ahoj, čistá mletá (sypka) 😊
Vyzera suprovo,musim vyskusat
@lola777 preco di myslis ze sa neda nahradiť maslom? hera je rastlinné maslo,😉
@79viktoria79 nevyznám sa v tom,fakt neviem 😔 nečítala som rozdiel medzi herou a klasickým maslom. Ale napr.ked som vymenila ceru za heliu,nebolo to dobré, nečítala som špecifiká Hery..
@lola777 ja neviem co je helia😆ale cera je tuk 😃
@lola777
@79viktoria79
Hera je na pecenie do cesta, Helia sa dava do plniek a kremov a Cera je na stuzenie polevy 😉👍
zajtra ho vyskusam. 😘
@lola777 ahoj,chcem sa spytat,to salko s ostanym slahac nad paro slahacom,alebo iba miesas?dakujem moc 😘
@conquestor ahoj,ja som len miešala 😃
Začni písať komentár...
😍👍