potrebujeme:
1 kocka čerstvého droždia
0,5 dl vlažného mlieka
polievková lyžica kryštálového cukru
500 g hladkej múky
1 dl oleja (roztopeného masla)
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
1/2 čajovej lyžičky soli
NA POTRETIE KOLÁČOV
olej
PLNKY PODĽA OBĽUBY
tvarohová plnka: jemný hrudkovitý tvaroh, žĺtok, môže byť aj citrónová kôra, cukor
orechová plnka: pomleté orechy zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, pridáme cukor
maková plnka: pomletý mak zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, pridáme cukor
lekvár podľa chuti
POSÝPKA (hrnček 250 ml)
125 g masla, 1/4 hrnčeka hrubej múky, 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
papier na pečenie
postup receptu:
Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka pridáme polievkovú lyžicu kryštálového a rozdrobíme droždie a polievkovú lyžicu múky.
Do väčšej misky pridáme všetky ingrediencie na cesto, múku, vlažné mlieko, olej, cukor, soľ a 1 vajíčko. K surovinám pridáme kvások.
Vypracujeme vláčne cesto. Vymiesené cesto posypeme múkou a necháme kysnúť cca hodinu. Malo by zdvojnásobiť objem. Potom ho preložíme na pomúčenú dosku.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve, prípadne tri časti. Každú postupne vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Pohárom alebo kolieskom vykrajujeme kruhy s priemerom cca 5 cm. Môžeme zvoliť aj väčšie moravské koláče,
Plnky si pripravíme počas kysnutia cesta. Množstvo surovín sme zámerne neuvádzali, záleží akú obľubujete. Ktorú si zvolíte, je iba na vás.
Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie alebo vytrieme tukom. Ukladáme kolieska (nie blízko seba, koláče pri pečení zväčšia objem), ktoré zatlačíme, okraje potrieme olejom. Do stredu ukladáme ľubovoľné plnky, Zdobíme podľa fantázie.
Nakoniec môžeme na koláče rozmrviť aj posýpku. Tú si pripravíme tiež počas kysnutia cesta.
Moravské koláče pečieme v rúre vyhriatej na 190 oC približne 30 minút, podľa potreby.
Po upečení, potrieme okraje olejom.
vyzerajú super 👍 môžem poprosiť recept? dakujem