Domáci chlieb 1kg hladkej múky 0,5 l teplej vody 2 kl cukru 5 kl soli ½ kl rasce 2 zemiaky uvarené v šupke /veľké asi ako vajce/ 1 kl octu 40g droždia voda
Približne 900g múky nasypeme do misy. V strede urobíme priehlbinu.
V pivovom krígli rozrobíme v teplej vode droždie s cukrom a kávovou lyžičkou soli. Premiešame. Vylejeme do priehlbiny v múke. Múkou z okrajov posypeme hladinu kvásku. Misu zakryjeme utierkou a necháme kvasiť asi 20 minút.
Dáme si uvariť zemiaky.
Zhŕňaním múky z obvodu do stredu začneme miesiť cesto. Pridáme 1kl soli. Z múky ktorá nám ostala na začiatku trochu prisypávame, aby sa cesto nelepilo na misu. Cesto zakryjeme a necháme kysnúť asi 20 minút.
Cesto opäť premiesime, pridáme ale aj rascu a ocot. Uvarené zemiaky ošúpeme, nastrúhame na syrovom strúhadle alebo pretlačíme. Dobre premiesime a necháme odstáť asi 20 minút. Zapneme si rúru na zohriatie.
Na plech dáme papier na pečenie, posypeme ho jemne zvyškami múky. Chlieb vytvarujeme do želaného tvaru. Kvôli krájaniu je najlepší klasický podlhovastý – ako z obchodu. Chceme aby bol viac vyšší ako širší. Celý chlieb potrieme zvrchu slanou vodou. Rozrobili sme si ju v pohári 200ml s 1 kl soli. Nožom urobíme šikmé zárezy +/-5 a chlieb dopicháme vidličkou – aby nám nepraskal. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne pri 200 st.C po dobu 20 minút.
Po 20 minútach potrieme chlieb slanou vodou a uberieme teplotu na 150-160 st. C. Tak pečieme 20 minút. Po nich môžeme chlieb skontrolovať, už sa s nm nedá nič urobiť, ale pre dobrý pocit ho v rúre aspoň otočíme.
Po ďalších 20-40 minútach chlieb vyberieme, znovu potrieme vodou alebo len odstavíme ohrev rúry a necháme „dôjsť“. Chlieb by mal mať hnedú kôrku – nie iba béžovú. Najlepšie sa mu bude chladnúť pod utierkou a bez krájania za tepla. PS: ja som pouzila psenicno-raznu muku (vid.dalsi obr.) a vsetko som robila podla tohto receptu
Domáci chlieb
1kg hladkej múky
0,5 l teplej vody
2 kl cukru
5 kl soli
½ kl rasce
2 zemiaky uvarené v šupke /veľké asi ako vajce/
1 kl octu
40g droždia
voda
Približne 900g múky nasypeme do misy. V strede urobíme priehlbinu.
V pivovom krígli rozrobíme v teplej vode droždie s cukrom a kávovou lyžičkou soli. Premiešame. Vylejeme do priehlbiny v múke. Múkou z okrajov posypeme hladinu kvásku. Misu zakryjeme utierkou a necháme kvasiť asi 20 minút.
Dáme si uvariť zemiaky.
Zhŕňaním múky z obvodu do stredu začneme miesiť cesto. Pridáme 1kl soli. Z múky ktorá nám ostala na začiatku trochu prisypávame, aby sa cesto nelepilo na misu. Cesto zakryjeme a necháme kysnúť asi 20 minút.
Cesto opäť premiesime, pridáme ale aj rascu a ocot. Uvarené zemiaky ošúpeme, nastrúhame na syrovom strúhadle alebo pretlačíme. Dobre premiesime a necháme odstáť asi 20 minút. Zapneme si rúru na zohriatie.
Na plech dáme papier na pečenie, posypeme ho jemne zvyškami múky. Chlieb vytvarujeme do želaného tvaru. Kvôli krájaniu je najlepší klasický podlhovastý – ako z obchodu. Chceme aby bol viac vyšší ako širší. Celý chlieb potrieme zvrchu slanou vodou. Rozrobili sme si ju v pohári 200ml s 1 kl soli. Nožom urobíme šikmé zárezy +/-5 a chlieb dopicháme vidličkou – aby nám nepraskal. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne pri 200 st.C po dobu 20 minút.
Po 20 minútach potrieme chlieb slanou vodou a uberieme teplotu na 150-160 st. C. Tak pečieme 20 minút. Po nich môžeme chlieb skontrolovať, už sa s nm nedá nič urobiť, ale pre dobrý pocit ho v rúre aspoň otočíme.
Po ďalších 20-40 minútach chlieb vyberieme, znovu potrieme vodou alebo len odstavíme ohrev rúry a necháme „dôjsť“. Chlieb by mal mať hnedú kôrku – nie iba béžovú. Najlepšie sa mu bude chladnúť pod utierkou a bez krájania za tepla.
PS: ja som pouzila psenicno-raznu muku (vid.dalsi obr.) a vsetko som robila podla tohto receptu